Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна, за

...
Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна, за
Коментари Харесай

НФСБ: Постигната е огромна победа за българите в Украйна

Постигната е огромна победа за българската общественост в Украйна, за българското държавно управление и НФСБ вследствие на напъните да бъде предпазена целостта на нашата диаспора в Болградския регион, оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

Украинският парламент гласоподава с внушителното болшинство от 238 гласа „ за”, като част от административната промяна, основаването на Болградски регион с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население. Победата идва след директното ангажиране на водача на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общественост да бъде непокътната и нейните ползи и права да бъдат предпазени. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се разгласи против подготвяното разделяне на Болградския административен регион на 5 елементи, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общественост там.

Преди това – през октомври 2018 година министър председателят Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, сложиха при визитата си в Украйна въпроса за целостта на Болградския регион, проучването на българския език и подобряването на инфраструктурата в региона. Последваха телефонни диалози на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, значими за българската диаспора, както с президента Порошенко, по този начин и с наследника му Зеленски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР