Постигането на пълна независимост при производството на полупроводници просто е

...
Постигането на пълна независимост при производството на полупроводници просто е
Коментари Харесай

Пълна независимост в производството на чипове - невъзможна мисия за ЕС

Постигането на цялостна самостоятелност при производството на полупроводници просто е „ неосъществимо “ заради потребността от високи равнища на вложения, призна еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Автомобилостроителите и други промишлености в блока изпитват усложнения с производството в изискванията на пандемия, защото веригите на доставки бяха наранени от дефицита на чипове. В резултат доста европейски политици търсят способи за увеличение на производството на полупроводници в Европейски Съюз.

Някои висши служители считат, че Европейският съюз би трябвало да се трансформира в международна мощ в този бранш, само че Вестагер предизвести против възприемането на нереалистични упования в тази сфера.

„ Цифрите, които слушам като първични вложения за реализиране на цялостна самодостатъчност, вършат това начинание неосъществимо “, сподели тя в изявление за Си Ен Би Си в Лондон.

„ Важното е, че в Европа има друго равнище на индустриален потенциал “, сподели тя.

Европейската комисия съобщи по-рано, че желае да удвои пазарния дял на Европа в бранша на полупровидниците до 2030 година В най-хубавите случаи сега пазарния дял на Европа  се равнява на към 10%, до момента в който през 90-те години на предишния век той беше 40%

„ В същото време ще ви трябват доста чипове, които се употребяват за интернет на нещата, във вашия ледник, вашата кафемашина и тн... това е наследена технология и създаването и ще отнеме много време, тъй като този тип мигрира към високите технологии “, сподели Вестагер, отбелязвайки, че е значимо „ Европейски Съюз да вижда себе си от световна вероятност и да знае с кого би желал да има действителни  взаимозависимости, както и политическа ангажираност за взаимопомощ в неприятни дни “.

Геополитика

Една от аргументите за търсенето на самодостатъчно е желанието за независимост от геополитиката. Съществуват опасения, че търканията сред Съединени американски щати и Китай може да нарушат още повече веригите на доставки.

Вестагер изясни, че Европейски Съюз работи със Съединените щати, с цел да откри какво предизвиква дефицит в производството на полупроводници.

„ Трябва да продължим интернационалното съдействие. Защото даже в случай че нашата стратегическа цел е 20% от цената на полупроводниците от висок клас да се генерира в Европа до 2030 година, в множеството модерни артикули ще намерите най-различни типове чипове. Така че е в действителност значимо в интернационален проект веригите на доставки да работят добре “, сподели тя.

Вестагер уточни, че държавните управления би трябвало да могат да дават поддръжка на този бранш, само че това може да стане единствено по „ симетричен “ метод.

„ Можем да установим непосредствено в контракта дотации за характерни типове индустриален потенциал, които да бъдат позволени в Европа. Разбира се, поддръжката би трябвало да бъде пропорционална и би трябвало да има да има европейска вероятност “, сподели еврокомисарят.

Чуждестранни дотации

Европейският съюз е угрижен за задграничните вложения в европейски компании от известно време, само че пандемията изостри казуса, защото компаниите имат остра потребност от пари. Блокът упорства, че не е срещу задграничните вложения в района, само че желае да може да ревизира покупко-продажбите, с цел да подсигурява, че те не нарушават конкуренцията на пазара.

По-рано този месец се появи вест, че китайска държавна компания е купила италиански производител на военни дронове Alpi Aviation. Сделката обаче не беше разследвана от европейските управляващи.

Вестагер изиска от европейските институции да засилят инструментите за конкуренция, тъй че екипът й да може да преглежда покупко-продажбите по-ефективно. Този законодателен акт обаче към момента не е утвърден.

„ Трябва да използваме инструментите повече. Нуждаем се от повече интензивност, имаме потребност от повече надзор “, сподели Вестагер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР