Постигането на нулев баланс на въглеродни емисии не означава напълно

...
Постигането на нулев баланс на въглеродни емисии не означава напълно
Коментари Харесай

Постижима ли е въглеродна неутралност до 2050 г.?

Постигането на нулев баланс на въглеродни излъчвания не значи изцяло да се лишим от тях, а да намерим способи да компенсираме всевъзможен възможен растеж. Темата стана изключително настояща, откакто в четвъртък Европейският парламент гласува новият законодателен акт за климата усилва задачата на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията до 2030 година от 40 % на минимум 55 %. Благодарение на приноса на новите въглеродни поглътители той би могъл да доближи 57 %.

В природата съществуват естествени системи, които всмукват въглероден диоксид - такива са почвите, горите и океаните. Проблемът е, че естествените системи не могат да се оправят със настоящето равнище на излъчвания. По оценки те всмукват между 9,5 и 11 гигатона въглероден диоксид годишно. Причинените от хората излъчвания достигнаха 38 гигатона през 2019 година

Въпреки че се работи за построяването на съоръжения за евакуиране на въглеродни излъчвания от атмосферата, за момента те не могат да доближат мащаб, който да способства действително в битката против световното стопляне.

Допълнителен проблем е, че горите и другите естествени системи за попиване са ефикасни, единствено в случай че те бъдат поддържани. Горските пожари, дърводобивът и изсичането на гори ни отдалечават от въглеродната индиферентност.

Компенсиране на излъчвания

Намаляването на въглеродните емисии е дълготрайна цел на Европейски Съюз. Друг метод за възстановяване на въглеродния баланс е компенсирането на излъчвания от един бранш посредством вложения в чисти технологии - да вземем за пример, за произвеждане на сила от възобновяеми източници или енергийна успеваемост. Схемата на Европейски Съюз за търговия с емисии е образец за система за компенсиране на въглеродни излъчвания.

Механизмът за промяна за въглеродните излъчвания на границата също е умислен да сътвори тласъци за развиване на по-чист бизнес. Механизмът ще увеличи цените на вносни артикули от страни с по-ниски стандарти за ограничение на излъчванията и по този метод ще направи по-малко атрактивно преместването на бизнеса в такива страни. Европейската комисия следва да показа предложение за данъка върху вноса през 2021

Зеленият пакт

Хората в Европа и по света към този момент усещат въздействието от измененията в климата - в последните години се сблъскваме с повече случаи на суша, мощна горещина, поройни дъждове, наводнения и свлачища. Други последици са свързани с повишение на морското равнище и на киселинността на международния океан и с изгубването на растителни и скотски типове.

Споразумението за климата от Париж, подписано от Европейски Съюз и от 195 страни по света, планува постигането на въглеродна индиферентност доникъде на 21-ви век. Под това се схваща уравновесяването на излъчванията на въглероден диоксид и други парникови газове, които се дължат на хората, с процеси за тяхното хващане и отклоняване от атмосферата.

През декември 2019 година Европейската комисия представи Зеления пакт - водеща самодейност за преобразяване на Европа в климатично безпристрастен континент до 2050 година Чрез законодателния акт за климата тази цел ще се трансформира в обвързващо условие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР