Поставянето на правилна диагноза е едно от най-трудните неща в

...
Поставянето на правилна диагноза е едно от най-трудните неща в
Коментари Харесай

Лекарите най-често грешат диагнозата на тези болести

Поставянето на вярна диагноза е едно от най-трудните неща в медицината. В същото време, в случай че лекарят сгреши, животът на пациента може да завърши и поради нещо напълно нищожно.

Не се знае тъкмо какъв брой хора са диагностицирани с неправилна диагноза, само че съгласно изчисленията, към 40 до 80 000 смъртни случаи в американските лечебни заведения всяка година са свързани с неправилна диагноза.

Експерти са създали изследване и са анализирали повече от 11 000 обявени случая на погрешно лекуване, с цел да открият кои положения най-често се диагностицират неправилно.

" Има към 10 000 заболявания, всяка от които се демонстрира посредством разнообразни признаци, тъй че може да бъде малко обезсърчително като се замислим по какъв начин да се оправим с неправилна диагноза ", споделя доктор Дейвид Нюман Тъкър, шеф на Института за сполучлива диагностика.

" Голямата тройка "

Учените са разкрили, че броят на здравословните положения, свързани с най-често срещаните диагностични неточности, е изненадващо дребен.

Три разнообразни болести са виновни за най-сериозните неточности: зараза, съдови проблеми и ракови болести.

Учените са проучили какъв брой са съществени и чести грешките и къде най-често се позволяват.

Повече от 1/3 от грешките, които са предизвикали гибел или съществени вреди, са свързани с тумори. Неправилна диагностика при съдовите проблеми се среща в 22% от случаите, а 13,5% при инфекциите.

Учените са разделили " огромната тройка " на 15 характерни положения и на самия връх са ракът на белите дробове, инсултът и сепсисът. В листата влизат също инфаркт, меланом, рак на простатата и гърдата.

" Тези резултати са помогнали за основаването на " карта ", с цел да можем по-лесно да разберем кои проблеми следва да се вземат решение в здравната система ", заключава доктор Тъкър.

източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР