Поставянето на Христо Грозев в списъка на издирваните от Кремъл

...
Поставянето на Христо Грозев в списъка на издирваните от Кремъл
Коментари Харесай

Издирването на Христо Грозев е опит за заглушаване на свободната журналистика според ЕК

Поставянето на Христо Грозев в листата на търсените от Кремъл лица като " следващ опит за заглушаване на свободната и самостоятелна публицистика ", съобщи представител на Европейската комисия, и Клуб Z.

В петък Лефортовският областен съд в Москва за два месеца на проверяващия публицист от " Белингкат " Христо Грозев за нелегално прекосяване на съветската граница. Той е упрекнат в образуване на бягството зад граница на съветския публицист и издател на The Insider Роман Доброхотов.

Доброхотов, който си е сътрудничил с Грозев, напусна Русия през 2021 година, откакто къщата му беше претърсена, а паспортът - конфискуван, напомня Current Time .

От Комисията напомнят, че Христо Грозев има скъп принос за следствието на редица значими случаи като свалянето на малайзийския аероплан над Украйна през 2014 година, отравянето на Сергей Скрипал през 2018 година и на опозиционния водач Алексей Навални през 2020 година, както и за жестокости при съветската експанзия в Украйна.

Европейски Съюз осъжда продължаващото гонене на самостоятелните медии и блокирането на достъпа до задгранични новинарски уеб сайтове в Русия. Москва се пробва да лиши съветските жители от самостоятелни източници на информация за войната посредством цензуриране и закон, който криминализира така наречен подправена информация, в това число за съветското навлизане в Украйна. Това накара редица самостоятелни както съветски, по този начин и интернационалните медии да изоставен Русия, допълват от Комисията.

Свободна Европа попита в понеделник в имейл министерството на външните работи на България за коментар и за това какви дейности се подхващат в отбрана на Грозев, само че не получи отговор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР