Поставянето на дози от различни ваксини срещу Covid-19 може да ...

Поставянето на дози от различни ваксини срещу Covid-19 може да

Поставянето на дози от различни ваксини срещу Ковид-19 може да даде по-силен имунен отговор

Поставянето на дози от разнообразни ваксини против Covid-19 може да даде по-силен имунен отговор, в сравнение с в случай че са от един и същи вид. Това обявиха в четвъртък от Европейската организация по медикаментите (EMA), представени от Агенция Франс Прес.

Агенцията изследва данни, с цел да взе решение наистина ли ще последва решението на американските управляващи в сряда да се разреши потреблението на друга ваксина за следващи дози.

Ваксините Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca са разрешени в Европейски съюз. Досега единствено Pfizer беше решен за бустери при стари.

"Виждаме някои обещаващи резултати от изследвания, които удостоверяват, че този метод би провокирал, при избрани комбинации от ваксини, по-силен имунен отговор, в сравнение с в случай че една и съща ваксина се употребява за всички дози ", съобщи Марко Кавалери, началник на тактиката за имунизиране на EMA.

Няколко страни към този момент са одобрили бустерните ваксини за Covid за повишение на имунитета при хора, които към този момент са били имунизирани, само че чиято отбрана може да е отслабнала след няколко месеца, макар че нормално се употребява еднакъв вид ваксина.

Проучване, оповестено в Съединените щати предходната седмица, сподели, че хората, които са получили имунизацията на J&J, която като AstraZeneca употребява вирусна векторна технология, могат да си слагат бустер доза на иРНК ваксина като Pfizer или Moderna./ factor.bg

Източник: skandal.bg