Поставянето на допълнителни условия пред влизането на България в Шенген

...
Поставянето на допълнителни условия пред влизането на България в Шенген
Коментари Харесай

Еврокомисията: Поставянето на допълнителни условия за Шенген на България е нечестно

Поставянето на спомагателни условия пред влизането на България в Шенген е непочтено по отношение на напъните, които поставят двете страни. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в понеделник, запитан дали комисията написа отчета, който Нидерландия желае, с цел да смъкна ветото си върху влизането на България в Шенген.

Шефчович сподели, че " за Европейската комисия Румъния и България извършват всички условия за Шенген и фактът, че те не бяха признати, е за жалост ", добавяйки, че двете вършат всичко допустимо, с цел да се приготвят за участието.

Вицепрезидентът сподели още, че би трябвало да се почитат процедурите при започването на договарянията за Шенген за България и Румъния, които тогава не са предвиждали отчети за съблюдаването на върховенството на правото, и че слагането на спомагателни условия би било непочтено по отношение на тях.

Той не отговори съответно дали комисията приготвя отчет Механизма за съдействие и инспекция, само че сподели, че за въпросите, свързани с върховенството на правото, има други принадлежности за оценка.

Нидерландия упорства Европейската комисия да издаде още един отчет по Механизма за съдействие и инспекция за правосъдните промени, битката с корупцията и с проведената престъпност в България, преди да разиска още веднъж дали да смъкна ветото си върху влизането й в Шенген.

Еврокомисията спря да разгласява такива отчети през 2019 година, преценявайки, че България е постигнала задоволителен прогрес в осъществяването на предложените й промени, само че не е прекратила мониторинга върху нея.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР