Постът на Сноудън събра над 2 милиона гледания. Едуард Сноудън, известен

...
Постът на Сноудън събра над 2 милиона гледания.
Едуард Сноудън, известен
Коментари Харесай

Сноудън срещу OpenAI: „Това е предателство на човешките права на всяко едно човешко същество на Земята“

Постът на Сноудън събра над 2 милиона гледания.

Едуард Сноудън, прочут изобличител и някогашен чиновник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати, предизвести своите близо 6 милиона почитатели в обществените мрежи за евентуалните опасности, свързани с доверието в OpenAI. Съобщението беше предизвикано от назначението на пенсионирания военачалник от американската войска Пол Накасоне в борда на шефовете на компанията, която е профилирана в създаването на усъвършенствани технологии за изкуствен интелект.

През 2013 година Едуард Сноудън, някогашен чиновник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати, разкри огромната стратегия за следене на цивилните жители, която нарушава конституционните права на цялост на персоналния живот. Предоставяйки хиляди класифицирани документи на медиите, той разкри противозаконните практики на АНС, като провокира необятен публичен спор.

Действията на Сноудън към момента провокират разнопосочни реакции: някои го считат за воин, който е пожертвал личната си кариера и независимост, с цел да разкрие злоупотребите с власт, до момента в който други го осъждат като изменник, който е навредил на националната сигурност на Съединени американски щати. След приключването на информация Сноудън трябваше да избяга от страната и от 2013 година живее в Русия, като през 2022 година получи поданство.

В обява в петък сутринта в обществената мрежа X Сноудън препубликува информацията за най-новия член на управителния съвет на OpenAI – Пол Накасоне, някогашен шеф на АНС и началник на киберкомандването на Съединени американски щати. Накасоне, който изпълняваше длъжността шеф на NSA от 2018 година, подаде оставка през февруари.

„ Първият приоритет на Накасоне ще бъде присъединяване му в Комитета за сигурност и сигурност„, се споделя в изказване на OpenAI. Компанията е известна най-вече с продукта си ChatGPT. Тази седмица OpenAI разгласи и партньорство с Apple, което ще разреши ChatGPT да бъде интегриран в iOS, iPadOS и macOS. Бордът на шефовете на OpenAI включва Брет Тейлър, Лари Съмърс и Адам Д’Анджело. Очаква се опитът на Накасоне да помогне на OpenAI да усъвършенства киберсигурността и да реагира бързо на закани.

В обявата си Сноудън написа:

„ Те смъкнаха всички маски: в никакъв случай не се доверявайте на @OpenAI или нейните артикули (ChatGPT и др.). Назначаването на шефа на @NSAGov в борда е съзнателно и пресметливо изменничество на правата на всяко човешко създание на Земята “.

Постът на Сноудън събра близо 2 милиона гледания, 43 500 лайкове, 16 000 повторни изявления и близо 1000 коментара.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР