Постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) през първата половина

...
Постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) през първата половина
Коментари Харесай

Платихме с 1.6 милиарда лева повече данъци - коя ставка е с най-голямо увеличение?

Постъпленията в Националната организация за приходите (НАП) през първата половина на 2022 година са над 14,9 милиарда лв. са, което е с 1,6 милиарда лв., или с 12% повече, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочат данните на Национална агенция за приходите.

До края на юни приходите за държавния бюджет са близо 8,2 милиарда лв. - като данъкът върху приходите на физически лица е съвсем 2,2 милиарда лв., корпоративният налог е 1,7 милиарда лв., а събраният Данък добавена стойност е повече от 4 милиарда лв..

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни са близо 6,3 милиарда лв.. По-конкретно, от тях над 3,7 милиарда лева са за държавно публично обезпечаване (ДОО), 1,6 милиарда лева са за здравноосигурителни вноски и 920 млн. лв. - за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване.

Най-висок е растежът на постъпленията при корпоративния налог - 38%. Приходите от налог върху приходите на физическите лица се усилват с близо 8%, а осигурителните вноски порастват стабилно с над 12%, по отношение на същия интервал на предходната година, прецизират от Национална агенция за приходите.

" Отличните резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския метод от страна на Национална агенция за приходите към бизнеса и жителите, по този начин и на тяхното добросъвестно държание. Удовлетворени сме от обстоятелството, че за следващ път следим нарастване на доброволното обявление и заплащане от страна на данъкоплатците ", разяснява изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов във връзка високия растеж на приходите.
 Над 11,9 милиарда лв. приходи в Национална агенция за приходите за 5-те месеца, с най-голям растеж е корпоративният налог
Над 11,9 милиарда лв. приходи в Национална агенция за приходите за 5-те месеца, с най-голям растеж е корпоративният налог

Спрямо предходната година, повишаването е с над 10%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР