Постъпленията в бюджета от са над 14 пъти по-малко за

...
Постъпленията в бюджета от са над 14 пъти по-малко за
Коментари Харесай

Над 14 пъти по-малко приходи от данък лихва

Постъпленията в бюджета от са над 14 пъти по-малко за последните 8-9 години. Справка на „ “ в данните на Министерство на финансите сподели, че през 2020 година те понижават доста по отношение на събраното през 2013 година, когато за пръв път бе въведен налогът.

Именно през 2013 година бе въведен налог от 10% върху лиxвитe пo дeпoзити на физически лица. Тогава c пpoмeни в Зaĸoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecĸитe лицa (ЗДДФЛ) бе въведен налог върху срочните депозити, като приходите от него към края на годината се равняват на 82,5 млн. лева при предстоящи над 100 млн. лева приходи годишно.
 Всички сметки ще бъдат облагани с налог рента Всички сметки ще бъдат облагани с налог " рента "
Решението на Народното събрание да бъдат облагани с 8% налог освен срочните депозити, а и всяка една банкова сметка, в това число разплащателн...

Впоследствие размерът му бива понижен на 8%, като се приема с всяка година той да спада по 2%, с цел да може за 5 години налогът да стане 0 на 100. В края на 2014 година обаче се одобряват нови законови промени, с които ставката се резервира на равнище от 8%, които не престават да се начисляват и през днешния ден, към този момент и върху приходите от безсрочни влогове и сметки. Статистиките на финансовото министерство обаче демонстрират, че постъпленията от този налог надалеч не са толкоз високи. През 2014 година те са 65,7 млн. лева, през 2015 година са 52 млн. лева, а на идната година падат фрапантно на едвам 35,1 млн. лева Бюлетинът за осъществяването на бюджета сподели още, че през 2017 година тези доходи са едвам 21,2 млн. лева Това значи, че единствено в границите на 4 години постъпленията са с четири пъти по-малко по отношение на първичните и с над една пета по-малко по отношение на предстоящите. През 2018 година сумата към този момент пада на 10,9 мн. лева, а през предкризисната 2019 година тя е едвам 6,4 млн. лева Миналата година пък са събрани единствено 5,8 млн. лева Към края на май 2021 година сумата е 2,6 млн. лева

Всъщност факторите за намалелите приходи са няколко. На първо място това е смяната в данъка, който от 10% става 8%. Логично това повлиява и върху събираните суми. От друга страна, през последните години лихвите по депозитите понижиха доста и доста от банките на процедура не заплащат лихви по тях. По този метод няма и върху какво да се начислява съответният налог. Именно поради това редица кредитни консултанти у нас оферират данъкът да отпадне, тъй като неговото битие се обезсмисля. На въпрос дали плануват такава смяна от финансовото министерство разясниха пред „ Монитор “, че в границите на актуалното служебно държавно управление не се плануват такива маневри и въпросът следва да бъде подложен през идващия утвърден от Народното събрание и назначен кабинет.

Част от длъжниците, които са повлияни в забележителна степен или за нескончаем период от пандемичните ограничавания и икономическия спад, ще бъдат затруднени постоянно да обслужват вземанията си и това ще докара до растеж на необслужваните заеми. Това се споделя в прогноза на Българска народна банка, оповестена в тримесечното издание „ Банките в България “. В края на първото тримесечие на 2021 година размерът на необслужваните заеми в банковата система се резервира релативно неизменен на тримесечна база, показват още от централната банка.

За интервала януари–март се следи повишаване на брутния размер както на подадените, по този начин и на утвърдените вземания под мораториум. Като движещи фактори за тази наклонност могат да се бележит, от една страна, епидемиологичната конюнктура и ограничаващите ограничения, а от друга – удължаването на периода за подаване на претенции до края на март 2021 година и за отсрочването – оптимално до края на 2021 година, само че не повече от общо 9 месеца, написа в разбора.
 Финансовото министерство сподели кои сектори какъв брой пари са взели по мярката 60/40 Финансовото министерство сподели кои сектори какъв брой пари са взели по мярката 60/40
Министерството на финансите разгласява лист на изплатените средства по мярката 60/40 по сектори от началото на въвеждането ѝ през мар...

Според изискванията на мораториума обхванатите заеми няма да бъдат обект на общоприетите правила за прекласифициране като необслужвани или преструктурирани и могат да останат в категорията „ обслужвани заеми със доста нарастване на кредитния риск “.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР