Постановката на ДТ Стоян Бъчваров“ Варна “Юн Габриел Боркман“ с

...
Постановката на ДТ Стоян Бъчваров“ Варна “Юн Габриел Боркман“ с
Коментари Харесай

Николай Урумов празнува 60-годишния си юбилей на варненска сцена | “Юн Габриел Боркман“ в МТФ Варненско лято 2023

Постановката на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ Варна “Юн Габриел Боркман “ с реж. Пламен Марков, селектирана в главната стратегия на МТФ „ Варненско лято “ 2023, ще се играе на 6 юни, Основна сцена. По щастливо съвпадане, известният артист Николай Урумов, който извършва ослепително ролята на банкера Боркман, ще означи 60-годишния си празник на варненска сцена, таман с този фестивален театър.

С януарската премиера на “Юн Габриел Боркман “ огромният норвежки драматург Хенрик Ибсен, прочут като „ Фройд на Севера “, се завърна на варненската сцена, от която е отсъствал в продължение на 80 години. Дългоочакваната среща с един от тримата театрални колоса (заедно с Шекспир и Чехов) в допълнение интригува със декларираната режисьорска идея за прочит в странен ключ на пиеса с ярки трагедийни герои.

Режисьорът Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и композиторът Калин Николов сервират един органически, брилянтно изведен, многопластов, динамичен и образно атрактивен театър, който приковава вниманието от самото начало. „ Юн Габриел Боркман “, построен в съответна на съвремието версия, впечатлява преди всичко с преплитането на театралното и филмовото подстрекателство. Сценографията обособява първи, втори и даже трети проект с фокус върху другите сюжетни линии, които се развиват по едно и също време на сцената, както по едно и също време тече животът за всички нас. Мозаечният темперамент с изненадващото „ навлизане “ на една сюжетна нишка в друга, непрекъснатото наличие в един или различен проект на всички герои и бързата промяна на „ фрагментите “ основават чувството за филм, изненадват, държат сетивата будни, обогатяват усещането и внасят нови смисли.

И в случай че, съгласно известния сценичен анализатор и ценител на Ибсен Ян Кот „ Юн Габриел Боркман е най-голямата мъжка роля в театъра на Ибсен “, то тъкмо по този начин огромно и в същото време детайлно я извършва Николай Урумов. Поливалентният артист извежда от богатия си комедиен опит онази есенция, която му разрешава да реализира тънък странен колорит в облика на банкрутиралия, само че неотказал се от илюзиите си банкер Боркман. Публиката обича да се смее с Николай Урумов, прави го и тук, само че по друг метод – с почит към Ибсен и към огромния артист, който най-после, когато краските трагично се сгъстяват, безусловно раздрусва с драматизма на превъплъщението си.

Блестящ Михаил Мутафов като Фолдал - счетоводителя, който мечтае да бъде драматург и цялостен живот написа една пиеса. Биляна Стоева и Милена Кънева с върхови функции като сестрите Гунхил и Ела - разнообразни и обвързани, леден и парещ полюс в живота на Боркман. Предизвикателна и доста вярна е Христина Джурова („ Икар “ за подържаща роля в „ Амадеус “) като госпожа Уилтън, безапелационни дебюти сервират Теодор Каракачанов като сина Ерхарт и Мелин Ердинч като Фрида. Тримата млади, с изключение на всичко останало, извършват онлайн музиката на Калин Николов, а тя, както постоянно, се вписва като интегрална част в цялото. Екипът на „ Юн Габриел Боркман “ знае какво търси и го намира.

" ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН "

от Хенрик Ибсен

Превод от британски и театрална редакция Пламен Марков

Постановка Пламен Марков

Сценография и костюми Мира Каланова

Музика Калин Николов

Асистент режисьор Валентина Козарева

Плакат и графичен дизайн Радослава Боор

Фотография Росен Донев

Действащи лица и реализатори:

ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН, някогашен шеф на банка – НИКОЛАЙ УРУМОВ

Г-жа ГУНХИЛ БОРКМАН, негова брачна половинка – МИЛЕНА КЪНЕВА

ЕРХАРТ БОРКМАН, студент, техен наследник – ТЕОДОР КАРАКАЧАНОВ

Г-ца ЕЛА РЕНТХАЙМ, сестра близначка на госпожа Боркман – БИЛЯНА СТОЕВА

Г-жа ФАНИ УИЛТЪН – ХРИСТИНА ДЖУРОВА

ВИЛХЕЛМ ФОЛДАЛ, помощник-писар в държавно институция – МИХАИЛ МУТАФОВ

ФРИДА ФОЛДАЛ, негова щерка – МЕЛИН ЕРДИНЧ, посетител

МАЛЕНЕ, прислужница у семейство Боркман – МИГЛЕНА ВЕЗИРОВА
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР