постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум

...
постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум
Коментари Харесай

Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

постанови, че шотландското държавно управление не може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английския парламент , оповестява " Ройтерс ".

Решението е мощен удар против очакванията на националистите да проведат гласоподаване следващата година.

През 2014 година шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% против 45%. Активистите за самостоятелност обаче оспориха гласуването две години по-късно с претекста, че излизането на Англия от Европейския съюз, на което болшинството шотландски гласоподаватели се опълчиха, трансформира значително събитията.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, водач на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), разгласи по-рано тази година, че  за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че той би трябвало да бъде легален и интернационално приет.

обаче съобщи, че няма да даде позволение за нов плебисцит, акцентирайки, че това би трябвало да е събитие, което се случва един път на потомство. Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разграничени поравно по отношение на това дали поддържат или не независимостта, тъй че резултатите от гласуването биха били прекомерно оспорвани.
 Никола Стърджън: В Шотландия ще се организира референдум за самостоятелност следващата година
Никола Стърджън: В Шотландия ще се организира референдум за самостоятелност следващата година

Във вторник Върховният съд се заема с въпроса

Най-високопоставеният правист на шотландското държавно управление насочи питане до Върховния съд на Обединеното кралство за това дали Шотландия може да одобри законодателство, проправящо пътя за консултативен втори референдум без утвърждението на Народното събрание на Англия.

Единодушното решение на петимата висши магистрати обаче е, че това е невероятно.

Шотландският парламент няма пълномощието за провеждането на референдум за самостоятелност на Шотландия , съобщи Робърт Рийд, ръководител на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, който сътвори шотландския парламент и му трансферира някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са на Народното събрание на Англия. Съдът заключи, че всеки референдум, бил той и съвещателен, ще бъде непокътнат въпрос.

Въпреки че решението на съда е разочароващо за националистите, това надалеч не поставя завършек на въпроса.
 Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година
Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година

Плебисцитът ще се организира на 19 октомври следващата година

ШНП, която господства шотландската политика повече от десетилетие, спечелвайки голямото болшинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 година, твърди, че отводът на английското държавно управление да разреши ново гласоподаване значи, че възгледите на шотландците са подценени.

Стърджън към този момент даде обещание, че отвод на Върховния съд ще значи, че нейната партия ще се бори на идващите избори във Англия, които би трябвало да се проведат през 2024 година, само на платформата за това дали Шотландия би трябвало да бъде самостоятелна, трансформирайки я " де факто " в референдум.

" Закон, който не разрешава на Шотландия да избира своето лично бъдеще без единодушието на Уестминстър, разрушава мита за Обединеното кралство като непринудено партньорство и дава доводи за самостоятелност " , написа Стърджън в Туитър.

" Днешното решение блокира един от пътищата гласът на Шотландия да бъде чут по отношение на независимостта - само че в една народна власт нашият глас не може и няма да бъде заглъхнал ", безапелационна бе тя.
 В Лондон отхвърлиха желанието на Стърджън за референдум
В Лондон отхвърлиха желанието на Стърджън за референдум

Решението зависи от отсъждането на Върховния съд - най-висшата инстанция в Обединеното кралство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР