Пост на кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ инж. Росица

...
Пост на кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ инж. Росица
Коментари Харесай

Сблъсък! Кандидатът за депутат от ПП ГЕРБ Росица Димитрова срещу ексминистър Борислав Сандов в спор за АМСтрума! Политически искри и обвинения за загубени пари, застой и провален проект

Пост на претендентът за народен представител от Политическа партия ГЕРБ инж. Росица Димитрова, в който тя съобщи изрично, че построяването на Автомагистрала " Струма " в последната година и половина е в застой, че планът е спрян в последния ден от ръководството на министър Б. Сандандов, и че това е довело до загуба на евросредства, предизвика изказване на някогашния министър Сандов, който отговори на Димитрова с пост в обществената мрежа. Тя не му остана длъжна и преди час отвърна на удара на Сандов.

Ето какво си споделиха, публикуваме без интервенция.

ДЕКЛАРАЦИЯ на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ – БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с подвеждаща информация по отношение на строителството на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле (т. нар. лот 3.2), оповестена на 21.09.2022 година в обществените мрежи от госпожа Росица Димитрова (втора в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 01 МИР – Благоевград/, Демократична България – обединяване, Благоевград ще показа обстоятелствата, свързани с построяването на автомагистралата.

В публикуваната от Димитрова дезинформация се показва, че завършването на Автомагистрала ”Струма ” е в застой от година и половина, като в последния ден от ръководството на Кирил Петков планът за автомагистралата е спрян, от някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, и това решение е довело до загуба на евросредства. В същата обява се твърди, че в програмата на ГЕРБ завършването на автомагистралата е главен приоритет.

В тази връзка, заявяваме следното:

1. Изграждането на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле е в застой от 2008 година, когато е направена и утвърдена от националните ни управляващи и Европейска комисия единствената досега оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) с вид тунел под дефилето. т.е. „ застоят “ стартира още от началото на ръководството на ГЕРБ, а не е резултат от 7-месечното ръководство на държавното управление на Кирил Петков.

2. Единственото, което беше направено от 3-те държавни управления на Бойко Борисов по строителството на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле е, че през 2017 година се изготви план на така наречен вид 10.50, който планува създаване на СКОРОСТЕН ПЪТ в посока Гърция, а не на автомагистрала през дефилето, и редом трасе в посока София, отвън дефилето.

3. Оценка на въздействието върху околната среда на този нов вид, НЕ беше утвърдена от Европейската комисия. Тази екооценка изтича по отминалост, през октомври ТАЗИ година, и НЕ Е анулирана от екс министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

4. Близо 400 милиона евро по Оперативна стратегия „ Транспорт “ в интервала 2014-2020 бяха пренасочени от държавните управления на Бойко Борисов от Автомагистрала „ Струма “ към строителството на пътя Драгоман - Калотина и Автомагистрала „ Хемус “. Този факт недвусмислено демонстрира, че Автомагистрала „ Струма “ очевидно не беше измежду целите на ГЕРБ в този интервал и в случай че евросредствата от предходния програмен интервал са под риск от загуба, то виновността за това е напълно на управлявалите България преди Кирил Петков.

5. На 1 август т.г. министър Сандов отхвърли да утвърди две Оценка на въздействието върху околната среда, касаещи Автомагистрала „ Струма “, само че те бяха за правене на Подробен устройствен план за детелината при гр. Симитли и за създаване на уреди за прекосяване на диви животни през дефилето. Тези две екооценки не бяха утвърдени с претекста, че би трябвало да има повсеместен план за автомагистрала през дефилето, а не да се работи на парче и да се предопределя от кое място ще мине бъдещото трасе.

6. За последното пристигнаха рекомендации от две генерални дирекции на Европейската комисия с тяхно писмо от 27 юли тази година. В него ясно се показва, че Европейска комисия чака от България нова Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с НАТУРА 2000. Европейска комисия ясно декларира, че ще следят всички дейности по плана и ще подсигуряват сходството му с екологичното законодателство на Европейски Съюз, без значение от това дали лот 3.2 ще бъде довършван с евро или национални средства.

Обръщаме се към госпожа Димитрова и към Политическа партия „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “, уважаеми политици, изборно време е и има независимост на словото, само че не разпространявайте подправени вести.

Дезинформацията на обществото и опорките, които употребявате няма да Ви завоюват гласове, а ще се затвърди че сте партия на статуквото.

Позиция

От инж. Росица Димитрова, претендент за депутат от коалиция ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, 01 МИР Благоевград

Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани,

Благодаря на някогашния министър Борислав Сандов и на сътрудниците от Демократична България – Благоевград за това, че в декларация отдадена на мой пост в обществената мрежа, най-сетне обърнаха внимание на личното си безучастие и в това време зловредно деяние, обвързвано с довършването на Автомагистрала „ Струма “ – тематика извънредно значима, както за района, по този начин и за цялата страна.

Въпросната декларация съдържа обвинявания, че сервирам на обществото подвеждаща информация. В тази връзка си разрешавам да попитам господин Сандов:

  1. Уважаеми господин Сандов по време на вашето 7-месечно ръководство и в ролята Ви на министър, Вие какво свършихте на тематика пътища, и по съответно по плана Автомагистрала Струма?

  2. Защо правата, която е подготвена не беше пусната в употреба и изобщо правени ли са някакви дейности в тази посока?

  3. Вярно ли е, че в последния ден от работата Ви като министър, безусловно в „ 12 без 5 “ отменихте всички досегашни процедури по Оценка и влияние върху околната среда( ОВОС)? И давате ли си сметка с това ви деяние, връщате цялата процедура в изходна точка?

  4. Знаете ли какъв брой души са изгубили живота си на една от най-критичните прави в страната?

Ето и малко конкретика:

В декларацията още веднъж се твърди, че отчетът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не е утвърдена от Европейска комисия. Би трябвало да сте наясно, че Европейска комисия НЕ утвърждава тези отчети. Те се утвърждават от Министерство на околната среда и водите, което беше Вашето бивше министерство, господин Сандов. Единственото правилно в това изказване е, че Европейска комисия е поискала да бъде приложена методиката за установяване на характерните природозащитни цели по отношение на настоящия Оценка на въздействието върху околната среда. Това щеше да е изцяло допустимо в случай че Вашето министерство си беше свършило работата и беше определило въпросните цели.

Истината е, че забъркахте огромна каша с две извънредно противоречиви решения, които най-вероятно ще бъдат анулирани от съда по-късно. Според едното не трябва да се ползват ограниченията за биоразнообразие предложени и съгласувани от Европейска комисия в Кресненсото дефиле, тъй като предопределяли избора на трасе.

Това изрично не е правилно! Какъвто и вид за плана да бъде осъществен, явно без Вашето общително подпомагане, нищо не пречи да сме се погрижили да бъде предпазена флората и фауната на дефилето и да сме построили проходи и мрежи за животните и тяхното напредване. Надявам се разбирате, че тези ограничения би било добре да бъдат изпълнени, без значение по какъв начин и от кое място ще минава трасето. Още повече, че за тези ограничения имаше отпуснати европейски средства, само че Вие ги спряхте.

По второто решение господин Сандов изясни, че не можело да се строи по настоящия Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като той изтичал през октомври. Тук комфортно пропускате разновидността, че в случай че градежът беше почнал преди октомври, ОВОС-ът няма да изтече.

Решенията, за които по този начин повърхностно се приказва в декларацията, че надали не се отнасят до строителството на Автомагистрала “Струма “ са надълбоко погрешни и подправена вест. Тези решения напрактика просто стопират градежа, тъй като с първото решение се спря довършването на 3 км до Симитли по утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда, което дава опция за нахлуване на строителството в последния стадий. А другото решение спря вероятните екологични ограничения в дефилето.

И нещо доста значимо - да, автомагистрала Струма е предпочитана за създаване, и това не би трябвало да е приоритет единствено на ГЕРБ, би трябвало да е значим план за всеки разумен управленец. Би трябвало да се мисли по какъв начин това е допустимо да се случи, като се съблюдават всички еконорми, а не по какъв начин да подливате вода и да измисляте разновидности тази автомагистрала в никакъв случай да не стане действителност.

Нали знаете, че хората сами ще преценяват кой е крив и кой е прав и ще ни съдят по дейностите и надлежно по бездействията ни.

Още един път благодаря за интереса! Бъдете здрави!

инж. Росица Димитрова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР