Пост-квантовата сигурност в скоро време ще стане решаваща за интернет

...
Пост-квантовата сигурност в скоро време ще стане решаваща за интернет
Коментари Харесай

Повечето IoT модули нямат хардуерна сигурност

Пост-квантовата сигурност в скоро време ще стане решаваща за интернет на нещата

Разгръщането на IoT мрежите без съответна сигурност излага потребителите на прекалено много опасности (снимка: CC0 Public Domain)

Около две трети (66%) от IoT модулите, доставени през второто тримесечие на 2023 година, нямат специфична хардуерна отбрана, а 29% са без функционалности за сигурност, съгласно най-нови пазарни данни. Ситуацията излага потребителите на прекалено много евентуални опасности и уязвимости.

Само 30% от IoT модулите на пазара имат специфични хардуерни функционалности за сигурност, разкрива ново изследване на IoT Analytics – снабдител на пазарни разбори за света на интернет на нещата (IoT), по отношение на световния клетъчен IoT пазар. Изследването проучва характерностите за сигурност на 772 неповторими модула от 36 доставчика и над 150 чипсета от 13 доставчика.

Ниско равнище на отбрана

Цифрите приказват за ниското равнище за отбрана на IoT инфраструктурите, изграждани по света.

„ Тъй като киберпрестъпността работи значително като бизнес, злонамерените лица непроменяемо избират пътя на най-малкото противодействие. Внедряването на голям брой равнища на сигурност усилва времето и разноските, нужни на хакерите да пробият дадена система. По този метод е по-вероятно хакерите да се откажат от усилието си и да търсят по-малко предпазени цели “, разяснява основният анализатор на IoT Analytics Сатяджит Синха.

„ Клетъчните IoT модули са от решаващо значение за свързаността в IoT устройствата в разнообразни промишлености. Те обезпечават жизненоважна връзка с интернет и се ръководят отдалечено. Гарантирането на тяхната сигурност е от сериозно значение за отбраната на цялостната IoT екосистема “, прибавя той.

Пост-квантова сигурност

Докладът също по този начин обрисува вероятностите за сигурността на IoT модулите, като отбелязва по какъв начин постквантовата сигурност ще стане решаваща за интернет на нещата.
още по темата
Понастоящем общият живот на множеството IoT устройства е 8-12 години, като при приложенията на автомобилните 5G модули е към 10-15 години. Предвид тези периоди на употреба, когато построяват клетъчни IoT модули, производителите би трябвало да гледат оттатък настоящите заплахи; по-конкретно, те би трябвало да стартират да възнамеряват комерсиализацията на квантовите калкулации и капацитета киберпрестъпниците да разрушават комплицирани, постоянно употребявани способи за криптиране.

През октомври 2019 година Гугъл разгласи така наречен квантово превъзходство със своя 54-кубитов процесор Sycamore, за който компанията твърди, че може да извърши комплицирана задача за 200 секунди – такава, която би лишила на най-мощния суперкомпютър в света 10 000 години изчислителна работа.

Много страни и компании също напредват с квантовите калкулации. Фирми като IBM, Microsoft, Amazon и Intel, дружно с няколко новостартиращи компании, всички те вложиха съществено в създаване на хардуер за квантови калкулации през последните години.

Стандартизация

Макар че квантовите чипове към момента са надалеч от всеобща комерсиализация, производителите могат да стартират още занапред да обмислят решения за квантова сигурност. Правителствата към този момент приказват за стандарти и решения за квантова отбрана за своите организации и компании.

Така да вземем за пример през януари 2022 година Френската национална организация за сигурност на ИТ системите (ANSSI) разгласява своите визии и рекомендации за прехода към PQC, предлагайки 3-фазен развой, който се чака да продължи до 2030 година

През юли 2022 година Националният институт по стандарти и технологии (NIST) на Министерството на търговията на Съединени американски щати разгласи избора си от четири квантово-устойчиви криптографски логаритъма, представляващи „ началото на финала на плана за стандартизация на постквантовата криптография (PQC) на организацията “, който NIST чака да приключи и разгласява през 2024 година

Освен това някои компании към този момент създават пост-квантови решения. Все повече компании работят по 5G решения за сигурност с криптиране от край до край, което би трябвало да влезе в радара на вниманието на всички, ангажирани със основаването на технологии за IoT инфраструктури.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР