Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната

...
Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната
Коментари Харесай

Meteo Balkans с ексклузивната прогноза за март месец

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализарани от синоптици на Meteo Balkans.

През идващите дни Балканите ще попадат под въздействието на разширяващ се антициклон, ситуиран на север- северозапад  от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност.

Очакваме и превалявания от сняг над планинските региони, само че захлаждането и преваляванията ще са за малко. 

Според главните метеорологични модели, към края на първата десетдневка на март ни чака, следващо стопляне. 

Времето през първото десетдневие от март

През първото десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат по-ниски от нормалните. Една от аргументите за това е по-студено ядро, ситуирано над нашата страна. GFS модела, предвижда точно температурна инверсия или ниска слоеста облачност, която ще задържи температурите по-ниски. Над останалата част от полуострова се чакат и превалявания от дъжд. 

През първите дни от месеца по неговата северна външна страна ще се акумулират и превалявания, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд. Значителни превалявания и риск от наводнения се следи към Централна Гърция. 

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и интервал без превалявания и с краткотрайни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие чакаме цялостен поврат. Очакваме покачване на температурите и даже температури от над 23-25 градуса по Целзий.

Времето през второто десетдневие от март

През второ десетдневие от март междинните месечни температури се чака да бъдат с 5-8 градуса над климатичната норма. Ще бъде топло с температури над 10-15 градуса в Югозападна България. По планините се чакат и температури към минус 5 градуса по Целзий. Над Източна и Централна България ще е по-топло – до 18-23  градуса по Целзий. 

Към края на второто десетдневие от март, даже ни чака и време типично за април - с краткотрайни превалявания и относително топло пролетно време. 

Последните данни на месеца, световните модели GFS и ECMWF предвиждат, че  циркулация ще се задържи същата най-малко до началото на третото десетдневие от март. Температурите в Югоизточна Европа сензитивно ще се покачат и ще са над климатичната норма. Времето на полуострова ще е раздрана облачност, ще има и слънчеви часове.

Времето през третото десетдневие от март

През третото десетдневие Балканският полуостров се чака да попада под въздействието на следващ циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести превалявания от дъжд. Температурите ще се намалят и ще са под климатичната климатичната норма. Очакваните оптимални стойности ще са сред плюс 5-10°С. Зимата ще подсети за себе си към края на месеца, като температурите ще се намалят в интервала 24-28 март.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР