Посолството на САЩ в Куба отваря отново визовите и консулските

...
Посолството на САЩ в Куба отваря отново визовите и консулските
Коментари Харесай

Посолството на САЩ в Куба отваря отново визовите и консулските услуги

Посолството на Съединени американски щати в Куба отваря още веднъж визовите и консулските услуги в сряда (4 януари), за първи път откакто поредност от необясними здравословни произшествия измежду дипломатическия личен състав през 2017 година понижи американското наличие в Хавана, отбелязва AP. Посолството удостовери, че ще стартира да обработва имигрантски визи, с приоритет върху разрешенията за събиране на кубинци със фамилиите им в Съединени американски щати и други като лотарията за визи за многообразие, написа Economy.

Възобновяването идва на фона на най-голямото миграционно бягство от Куба от десетилетия, което оказа напън върху администрацията на Байдън да отвори повече законни пътища за кубинците и да стартира разговор с кубинското държавно управление, макар исторически напрегнатите връзки, отбелязва AP.

Очаква се посолството да даде минимум 20 000 визи годишно, макар че това е единствено капка в морето на миграционната вълна, която се подхранва от засилващите се стопански и политически рецесии на острова. 

В края на декември управляващите на Съединени американски щати оповестиха, че са спрели кубинци 34 675 пъти по границата с Мексико през ноември, което е с 21% повече от 28 848 пъти през октомври. От месец на месец този брой последователно нараства. Кубинците в този момент са втората най-голяма народност след мексиканците, които се появяват на границата, демонстрират данни на митническата и гранична работа на Съединени американски щати.

Нарастващата миграция се дължи на комплициран набор от фактори, в това число стопански, енергийни и политически рецесии, както и дълбокото неодобрение измежду кубинците. Изселването от Куба се усложнява и от възходящата миграция към Съединени американски щати от други страни като Хаити и Венецуела, което принуждава държавното управление на Съединени американски щати да се бори с все по-сложната обстановка на южната си граница.

Подновяването на визовата работа в посолството идва след поредност от договаряния за миграцията и визити на американски чиновници в Хавана през последните месеци и може също да е знак за постепенно топене сред двете държавни управления.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР