Посолството на Съединените щати в Мадрид също е получи писмо,

...
Посолството на Съединените щати в Мадрид също е получи писмо,
Коментари Харесай

И US амбасадата в Мадрид заплашена с писмо-бомба

Посолството на Съединените щати в Мадрид също е получи писмо, съдържащо взривно устройство, заяви испанското вътрешно министерство в четвъртък, потвърждавайки информация от по-рано през днешния ден на телевизия La Sexta, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

Информацията беше доказана и от представител на американското послоство в испанската столица.

Министерството сподели, че посолството е получило плика към 12:30 ч. по обяд централноевропейско време. В резултат на това целият дипломатически квартал към улица Серано е блокиран от полицейски коридори. Министерството добави, че федералният испански съд, Audiencia Nacional, проверява случая и че е задействан антитерористичен протокол.

Това е шестото писмо-бомба през последните към 24 часа.

По-рано в четвъртък специалисти по неутрализиране на бомби обезвредиха пета писма-бомби, като Испания ускори ограниченията за сигурност, с цел да се опълчи на вълна от взривни устройства, изпратени до високопоставени цели, в това число премиера на страната и украинския дипломат в Мадрид, оповестява Ройтерс.

Първите данни допускат, че и петте пакета са изпратени от Испания, сподели пред публицисти заместник-министърът на вътрешните работи на страната.

Рафаел Перес, младши министър, отговарящ за сигурността, сподели, че самоделните устройства са били изпратени в кафяви пакети, съдържащи запалителен прахуляк и жица, което би генерирало " ненадейно възпламеняване ", а не детонация.

Колетите са адресирани до ръководителите на институциите, до които са изпратени.

Перес сподели, че едно от устройствата е детонирало - ранявайки чиновник по сигурността в украинското посолство в Мадрид, други три са били взривени от силите за сигурност при следени детонации и едно е непокътнато непокътнато за задачите на следствието.

" Изглежда, че всички те са изпратени от страната, само че ние базираме това на ранни образни инспекции, без към момента да имаме изчерпателен механически отчет ", сподели той.

Перес сподели, че към момента не наподобява належащо да се привиква комисията по сигурността, която да оцени повишението на равнището на терористична опасност в Испания, което към този момент е на второто най-високо равнище след ислямистките офанзиви в Европа през последното десетилетие.

Министерството на вътрешните работи уточни в свое изказване, че въпреки всичко е наредило на полицията да ускори защитата към публичните здания и изключително да ревизира деликатно пощенските колета.

Източник, непосредствен до следствието, сподели, че въпреки устройствата да са домашно приготвени, " те не са нещо, което някой може елементарно да направи " и следователите в този момент се пробват да проследят наличието на пакетите до техния генезис.

Върховният съд на Испания, който е профилиран в тероризма, е почнал следствие, сподели правосъден източник, представен от Ройтерс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР