Посолството на Русия в България излезе с изявление във връзка

...
Посолството на Русия в България излезе с изявление във връзка
Коментари Харесай

Според руското посолство премиерът е чиновник, който няма право да критикува Митрофанова

Посолството на Русия в България излезе с изказване по отношение на изявлението на българския министър-председател Кирил Петков, че ще има дипломатически отговор към изказването на съветския дипломат.

„ Недопустимо е непознат дипломат да приказва под една или друга форма от името на българския народ”, сподели той през днешния ден по време на брифинг в Министерския съвет.

От посолството на Русия обявиха, че дипломат Елеонора Митрофанова е изразила личната си позиция, „ учредена на разбора на публичното мнение по тематиката за специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна”.

Дипломатическото посланичество твърди, че е „ неприемливо чиновции на дадена страна, без значение от техния сан или публично състояние, да подлагат на критика обществено посланика на Руската федерация под каквато и да е форма за оценката му на събитията, които се случват в приемащата държава”.

Реакцията на българското държавно управление пристигна, откакто съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова съобщи в ефира на телевизионния канал " Русия 24 ", че българският народ не поддържа нито реториката, нито дейностите на ръководещите против Русия.

Според Митрофанова " народът на България не поддържа реториката и дейностите на своето държавно управление във връзка с специфичната интервенция в Украйна”.

Реакция по тематиката имаше и от страна на българския външен министър Теодора Генчовска, която съобщи, че „ последните изказвания на госпожа Митрофанова са вмешателство във външната политика на страната”.

Публикуваме цялостния текст на позицията на посолството на РФ в България, оповестена в обществените мрежи:

„ Във връзка с изказването на министър-председателя на Република България по отношение на " недопустимостта под каквато и да е форма дипломат на непозната страна да се изрича от името на българския народ против българското държавно управление ", бихме желали да уточним следното:

На 21 март т.г. в изявлението си за съветския ефирен канал " Русия-24 " посланикът на Русия в България изрази своята позиция, учредена на разбора на публичното мнение по тематиката за специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна. Не са правени изказвания " от името на българския народ " против държавното управление.

Смятаме за неприемливо служители на дадена страна, без значение от техния сан или публично състояние, да подлагат на критика обществено посланика на Руската федерация под каквато и да е форма за оценката му на събитията, които се случват в приемащата страна. Това е в директно несъгласие с духа на Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 г.”
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР