Посолството на Израел в България изразява искрената си признателност и

...
Посолството на Израел в България изразява искрената си признателност и
Коментари Харесай

Израел благодари на България за отмяната на Луковмарш

Посолството на Израел в България показва откровената си благодарност и признателност към българските управляващи за сполучливите им старания, които доведоха до анулацията на скандалния Луковмарш. В позиция на Посолството на Израел, публикувана до медиите през днешния ден, се споделя, че това е от изключително значение тази година, защото България отбелязва 80 години от спасяването на своите евреи по време на Втората международна война, едно от най-славните събития в българската история.

Посолството би желало да благодари на първо място на държавното управление на Република България и изключително на министъра на вътрешните работи, както и на министъра на външните работи, основния прокурор на България, както и на кмета на София, Държавната организация „ Национална сигурност “, българската полиция и всички други правоприлагащи органи, които способстваха за този сполучлив резултат.

Отмяната на Луковмарш в действителност е израз на мощните, непрекъснати и устойчиви български старания за битка с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата, се споделя в позицията. За следващ път стана ясно, че битката с тези порочни феномени в действителност е главен приоритет за България. Действията на българските управляващи безспорно ще отекнат и надалеч отвън границите на страната.

Припомняме, че против провеждането на така наречен Луковмарш възразиха редица институции, измежду които основният прокурор, Министерство на външните работи, дипломатически представителства у нас, политически сили.

Ген. Христо Луков е български боен деятел, приключил Военното учебно заведение в София през 1907 година, участник в Балканската война през 1912-13 година и в Първата международна война. По информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция, той е бил е министър на войната 1935-1938 година, както и началник на Съюза на българските национални легиони – 1942-43 година Т.нар. Луковмарш стартира през 2003 година като малко, локално събитие с присъединяване на 15 души. За първи път маршът не е извършен през 2020 година след заповед на кмета Йорданка Фандъкова, доказана и от Върховния административен съд. Следващите две години – през 2021 година и през 2022 година, шествието в памет на ген. Христо Луков е прекъснато със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова заради несъгласуване със Столичната община.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР