Посоката е ясна - вървим към електронно здравеопазване и няма

...
Посоката е ясна - вървим към електронно здравеопазване и няма
Коментари Харесай

Сербезова: Вървим към електронно здравеопазване, предстои въвеждането на софтуерен стандарт

Посоката е ясна - вървим към електронно опазване на здравето и няма връщане обратно. Следващата стъпка към дигитализацията на бранша е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е реалност от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на книжен притежател ще отпаднат. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на среща с най-големия снабдител на медицински програмен продукт у нас " Контракс " и с представители на " Информационно обслужване " – компанията, на която е предоставена създаването на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В рамките на срещата беше конкретизирано, че следва въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ изискванията, на които следва да дават отговор всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

От страна на " Контракс " като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първични недостатъци в софтуера, множеството от които към този момент са отстранени, както и другите компютърни конфигурации при изпълнителите на здравна помощ.

" Както при всяко ново начало, по този начин и тук компликациите са предстоящи. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското опазване на здравето да излезе на ярко, което значи да го цифровизираме ", уточни още министър Сербезова.

Всеки нов модул на НЗИС, чието потребление следва да стане наложително, е деен за тестване най-малко два месеца по-рано, с цел да имат време компаниите, осигуряващи медицински програмен продукт, за интеграция, обясниха представителите на " Информационно обслужване ". Те поеха ангажимент, че както и до момента ще организират най-малко по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното опазване на здравето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР