Последвайте Гласове в Русия трябва да изтегли бойната си техника

...
Последвайте Гласове в Русия трябва да изтегли бойната си техника
Коментари Харесай

Москва и Париж с различни версии за разговора между Путин и Макрон

Последвайте " Гласове " в
Русия би трябвало да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа - това съгласно известие на Елисейския замък е декларирал президентът на Франция Еманюел Макрон пред съветския водач Владимир Путин. 

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен диалог сред двамата, съобщи БНР. 

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича основно от съветското военно наличие в района - с този мотив, съгласно сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да подреди евакуиране както на тежкото, по този начин и на лекото въоръжение на съветската войска от региона.

В формалното известие на Елисейския замък се показва, че Макрон е осъдил продължаването на войната в Украйна и е призовал да бъде прекъсната допустимо най-скоро, да стартират договаряния и да бъдат възобновени суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна. 

Макрон е настоял и за нуждата от гарантиране на сигурността на атомната електроцентрала в Запорожие. Той е напомни, че съветската окупация е повода за рисковете, които през днешния ден грозят целостта на Запорожката АЕЦ.
Според известието на Елисейския замък френският президент е изискал съветските сили да изтеглят въоръжението си оттова и да последват рекомендациите на МААЕ, с цел да се подсигурява сигурността на обекта. 

Еманюел Макрол е изискал Путин да подсигурява, че съглашението, реализирано от Русия с Украйна и Турция, под наблюдението на Организация на обединените нации, се извършва по подобен метод, че изнесеното зърно да отива при най-нуждаещите се. 

В формалното известие от президентството се споделя още, че Макрон ще остане в контакт с украинския президент Володимир Зеленски, с генералния шеф на Международната организация за атомна сила и ще беседва още веднъж с съветския си сътрудник през идващите дни, с цел да може да се реализира съглашение, гарантиращо сигурността на Запорожката АЕЦ. 

Кремъл обаче показва по-различна версия на телефонния диалог сред двамата. 

Според пресслужбата на Путин двамата държавни глави са имали " обстоен и прям диалог за обстановката в Украйна с акцент върху гарантирането на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала ", както и че " постоянните украински офанзиви против Запорожката АЕЦ са имат пагубни последствия и е належащо да се повлияе на Киев ". 

„ Руската страна обърна внимание на постоянните украински офанзиви против оборудванията на АЕЦ, в това число и хранилището на радиоактивни боклуци.
Путин осведоми за ограниченията, подхванати от съветските експерти за обезпечаване на физическата отбрана на централата и акцентира нуждата да се повлияе на управляващите в Киев, с цел да бъдат обстрелите неотложно прекъснати “, се споделя в изказването на Кремъл. 

Според известието е била изразена " взаимна подготвеност за неполитизирано взаимоотношение на обстановката към АЕЦ с присъединяване на МААЕ ". 

Кремъл показва още, че Путин е подчертал пред Макрон, че " украинските сили за сигурност, употребявайки оръжия, доставени от западни страни, не престават целенасочени масирани обстрели на гражданската инфраструктура на градовете в Донбас, вследствие на което страдат цивилни. 

Путин и Макрон са се договориха да продължат разговора, допълват оттова, като акцентират, че телефонният диалог се е състоял по самодейност на френската страна. 

Запорожката централа бе изключена през днешния ден като предохранителна мярка откакто външното ѝ зареждане, както и обекти в самата централа, бяха повреждани неведнъж от артилерийски обстрел през последните седмици. По-късно от МААЕ оповестиха, че външното зареждане, което обезпечава охлаждането на единствения работещ реактор, е било възобновено. 

Според известието от Кремъл Путин е хвърлил виновността за обстрела върху украинската войска и е предизвестил за вероятни " пагубни последствия ". 

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския замък са единомислещи в едно - Макрон и Путин ще продължат полемиките за обезопасяване на нуклеарната централа в идващите дни. 

В днешния диалог е бил наранено и осъществяването на Истанбулското съглашение, което отвори украинските пристанища за експорт на хранителни артикули в края на юли. 

След като през последните дни от Москва неколкократно подлагаха на критика договорката, през днешния ден Макрон е призовал Путин да обезпечи продължение на осъществяването ѝ. От своя страна съветският водач е изискал Еврокомисията да не основава спънки за износа на съветски аграрни артикули за нуждаещите се в Африка и Близкия изток. 

По-рано министърът на превоза на Франция Клеман Бон съобщи, че на следващия ден ще подпише съглашение с Румъния за увеличение на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и разрастващите се страни в Средиземноморския район, съобщи Ройтерс. 

Агенцията се е сдобила с чернова на спогодбата, съгласно която Париж ще сътрудничи в създаването на план, целящ усъвършенстването на работата в пристанището в град Галац, ще оборудва гранични пунктове в Северна Румъния, ще помогне за увеличение на продуктивността в пристанището в Констанца, където има контейнери с украинско зърно. 

Франция също по този начин ще помогне в правенето на средносрочна тактика за осите по коридора сред Румъния и Украйна и ще обезпечи съоръжение за усъвършенстване на морския трафик. 

Париж също така ще обезпечи финансиране за първичната техническа експертиза и ще работи с Букурещ за установяване на нужните средства, които ще бъдат отпуснати в бъдеще. 

По-рано тази седмица президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че по-голямата част от украинското зърно, което се изнася, не отива в небогати, а в богати страни - изказване, което през днешния ден френският министър на превоза Клеман Бон отхвърли.
За финален път двамата президенти разговаряха на 19 август.
 
Източник: " Епицентър "
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР