Последвайте Гласове в .От амвона на храма Света Троица“ в

...
Последвайте Гласове в .От амвона на храма Света Троица“ в
Коментари Харесай

От амвона на храма „Света Троица“ преди 110 г. Пейо Яворов обявява свободата на Банско

Последвайте ”Гласове " в.
От амвона на храма „ Света Троица “ в Банско преди 110 години Пейо Яворов афишира свободата на планинския град, описа за Българска телеграфна агенция шефът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова. 

Бленуваната независимост за банскалии е реализирана на 5 октомври 1912 година – датата, на която е оповестена Балканската война. Още същия ден навлизат четите, водени от Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров, Георги Занков, Михаил Чаков, Пейо Яворов, Стефан Чавдаров, Лазар Колчагов и други, които до обяд освобождават Банско. 
Около обяд конакът в града е разпален и високомерен, а по същото време в прилежаща Мехомия (дн. Разлог) е съсредоточена османска войска, която настава към Банско, напомни събитията Барякова. По заповед на Христо Чернопеев четите се дислоцират, заемат позиции против армията, а в цялата отбранителна акция взе участие и локалното население. Благодарение на порива, стремежа и героизма, след към два часа османската войска е обърната в бяг към Разлог, сподели Светла Барякова.
На идващия ден – 6 октомври 1912 година, по време на неделната работа в храма „ Света Троица “, в черквата влиза четата на Пейо Яворов. След края на богослужението Яворов желае благословение от свещеника да се качи на амвона, откъдето поздравява банскалии като свободни поданици на България, описа за Българска телеграфна агенция свещеникът към храма в Банско иконом Георги Касапинов. 

Пламенните слова на Яворов за свободата като реликва, пред която са поставили непокорните си глави Даме, Гоце и още знайни и незнайни национални синове, са посрещнати не с крясъци „ ура “ - в храма настава тишина и сълзи задавят банскалии, описа още шефът на Музейния комплекс в града и добави, че българският народ е един от дребното, които посрещат своята независимост със сълзи, тъй като толкоз дълги години е натрупал въжделения за нея. 
Сутринта, когато четниците влизат в храма, един остава пред неговите порти, с цел да пази оръжието.  Яворов чува звук извън и излиза да ревизира какво се случва, описа отец Георги Касапинов. Поетът и бунтовник вижда оставения извън въстаник да дълбае с камък изобразените на входа полумесеци, сложени над вратите на храма, паралелно до кръста. Яворов го стопира с думите: „ Това е история, стой, не го разрушавай “, добави свещеникът, като сподели мястото, където и до през днешния ден е оставена следата от този миг.
За паметния миг на възвестяване на свободата припомня бюст-паметникът на Пейо Яворов в двора на черквата в Банско. 110 години по-късно градът продължава да чества датата 5 октомври като празник на града. Днес тържествата ще стартират в 9 часа с тържествена света литургия в храм „ Света Троица “, а от 10:30 часа ще има възпоменание пред паметника „ Банско помни героите “. Венци и цветя ще бъдат положени пред всички монументи и паметни плочи в общината. 
На днешния празничен за Банско 5 октомври ще има и поход до околност „ Главите “ под надпис „ Да се разходим из античната история на Банско “, през целия ден вратите на Музеен комплекс – Банско ще са отворени, а от 11 до 18 часа в Туристически информативен център е проведена Детска кинопанорама. 
Празничната вечер ще приключи с фолклорен театър на самодейните сформира при читалище „ Никола Вапцаров “ и танцова групировка „ Елика “ от 19 часа на централния площад в Банско, а от 19:30 часа стартира лазерно и светлинно шоу. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР