Последвайте Гласове в Облагането на свръхпечалбите на компаниите, които трупат

...
Последвайте Гласове в Облагането на свръхпечалбите на компаниите, които трупат
Коментари Харесай

Петър Витанов: Облагането на свръхпечалбите в енергетиката може да даде глътка въздух на хората и бизнеса

Последвайте " Гласове " в
Облагането на свръхпечалбите на фирмите, които натрупат милиони в енергетиката, може да даде глътка въздух на хората и бизнеса. Развитието на нуклеарната енергетика в България ще направи страната ни самостоятелна и ще подсигурява непоклатимост на пазарите. Това сподели евродепутатът Петър Витанов по време на лекция в границите на заключителния курс на Национална стратегия „ Управленски умения “ на Българско учебно заведение за политика „ Димитър Паница “.

В разгара на енергийната рецесия всички се питат кой е отговорен и сгреши ли Европейският съюз, който упорства да няма оттегляне във връзка с законодателството, обвързвано със Зелената договорка.
„ Не може да си затваряме очите за очевидните климатични промени, на които ставаме очевидци всеки ден в разнообразни елементи от Европа и света. Защото преди наводненията у нас, континентът ни стана жертва на трайно безводие, което пресуши най-големите реки – Рейн, По, Темза, Лоара, Дунав. Нарушено беше освен корабоплаването, само че и пострадаха значими екологични системи. В Сицилия термометрите посочваха над 50 градуса, а във Англия – 40 “, сподели Петър Витанов.
Войната от една страна ще форсира законодателството по „ Fit for 55 “ („ Готови за 55 “), само че от друга ще видоизмени част от желанията за енергиен преход даже заради обстоятелството, че доста от концепциите до момента бяха свързани с потреблението на газ, което се оказва невъзможна задача, счита социалистът.

„ Европа има потребност от стратегическа автономност във връзка с естествените запаси, които добива и използва. Важно е взаимно с промишлеността да се сътвори устойчива тактика за личен рандеман на първични материали на територията на Съюза. Само по този начин ще можем да подсигуряваме самостоятелност и сигурност в бъдеще, както и равномерен енергиен преход, който не се случва на непостижима обществена цена “, сподели още евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.
„ Включването на нуклеарната сила в таксономията, която я дефинира като зелена и устойчива инвестиция, значи, че финансовите пазари могат да влагат точно в такива планове “, сподели още той.
Според Петър Витанов в случай че България частично може да е спокойна за това, че ще има ток през зимата, то това се дължи главно на мощностите на АЕЦ „ Козлодуй “.
„ Ядрената сила е непрекъснат, самостоятелен от метеорологичните условия, нисковъглероден източник на сила на налични и по-ниски цени. Ядрената сила е единствената базова енергийна мощ с безпристрастен въглероден отпечатък, която може да подсигурява устойчиво електричество за европейските жители и промишленост.
На фона на енергийната рецесия редица европейски страни премислиха политиката си за нуклеарната енергетика, време е и България да вземе решение дали ще строи нова централа, в какви периоди, с какви вложения, с цел да подсигурява енергийно бъдеще на хората и бизнеса “, сподели още Витанов.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР