Последвайте Гласове в .Ако не се случи нещо извънредно в

...
Последвайте Гласове в .Ако не се случи нещо извънредно в
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, цените на газа до края на 2022 г. няма да растат

Последвайте ”Гласове " в.
Ако не се случи нещо изключително в интернационален мащаб, обвързвано с войната в Украйна, а обстановката се резервира такава, каквато е сега, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да порастват. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса на тематика " Зеленият преход – вложения в технологии и мрежови услуги ", която се организира в хотел " Интерконтинентал " в София. По думите му цената за идващия месец даже се чака да поевтинее.

Иванов напомни, че цената за октомври се намали с 34 %, което се дължи на два съществени фактора. Първият е, че на 1 октомври стартира да действа българо-гръцката газова връзка Стара Загора - Комотини. Освен това цената на газа на главната борса в Нидерландия също спадна.
Председателят на КЕВР уточни, че в Европейския съюз (ЕС) газовите складове са цялостни съвсем на 90 %. В България този % е 77 на 100, само че до отоплителния сезон Иванов има вяра, че хранилището ни в Чирен ще бъде запълнено. Освен това заради транспарантните процедури за закупуването на полутечен природен газ, както и за тръбен, цените, които са препоръчани от участниците в търговете, са извънредно атрактивни.
Инвестициите са свързани с новите технологии, които са нужни при ръководство както на товарите, по този начин и за ръководство на претоварването на мрежите. Председателят на КЕВР смята, че тази тематика би трябвало да бъде развивана, акцентирайки, че през 2008 година в България 10,3 % беше силата, създавана от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в брутното енергийно ползване. През 2019 година този % се удвоява и към този момент силата, създадена от ВЕИ, е 21,6.

Съгласно План " Климат, Енергетика " до 2030 година потреблението на сила в страната от ВЕИ ще доближи 27 % в брутното енергийно ползване. Проблемите у нас са в две насоки. Първият е с присъединението на нови ВЕИ централи. Вторият проблем са електроенергийните системи, които би трябвало да бъдат реорганизирани по метод, по който да осъществят преноса и ръководството на такава сила. Това изисква вложения, обърна внимание ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР