Последвалата болка е цената, която Евгени плаща за нов шанс

...
Последвалата болка е цената, която Евгени плаща за нов шанс
Коментари Харесай

Хиляди руски войници бягат от войната на Путин в Украйна, но няма...

Последвалата болежка е цената, която Евгени заплаща за нов късмет за живот. Подобно на хиляди други съветски бойци, той дезертира.

 

" Шегувам се, че съм се родил самичък ", споделя той, като отхвърля да назове цялостното си име от боязън от възмездие. " Когато една жена ражда дете, тя изпитва доста мощна болежка и дава нов живот. Аз дадох живот на себе си, откакто претърпях доста мощна болежка. "

 

Евгени съумява да излезе от окопите. Но новият живот, който е намерил, не е това, на което се е надявал.

 

Петима офицери и един боец, които са дезертирали от съветската войска, са дали изявленията. Срещу всички тях има наказателни каузи в Русия, където ги грозят 10 и повече години затвор. Всеки от тях чака посрещане от Запада, което по този начин и не е пристигнало. Вместо това всички, като се изключи един, живеят в неопределеност.

 

За западните страни, които се сблъскват с голямата и възходяща съветска диаспора, съветските бойци съставляват особена грижа: Шпиони ли са те? Военни нарушители? Или герои?

 

" Постъпих вярно ", споделя различен беглец с прякор Врабчето, който се укрива в Казахстан, до момента в който чака да бъдат прегледани молбите му за леговище. След като бил принудително свикан, той избягал от казармата, тъй като не желал да убива никого. " Предпочитам да седнал съм тук и да пострадвам и да диря нещо, в сравнение с да отида там и да убия човешко създание поради някаква неразбираема война, за която 100 % е отговорна Русия. Не скърбя за това. "

Руски офицер с прякор Спортмайстора беседва с кореспонденти в жилището си в Астана, Казахстан.

 

Молбите за леговище от съветски жители набъбнаха след пълномащабното навлизане, само че малко на брой от тях получават протекция. Политиците остават разграничени по въпроса дали да преглеждат руснаците в заточение като евентуални активи или опасности за националната сигурност.

 

Андрюс Кубилюс, някогашен министър-председател на Литва, който понастоящем е член на Европейския парламент, твърди, че развъждането на руснаци, които се опълчват на Владимир Путин, е в стратегически интерес на Запада. По-малко съветски бойци на фронта, прибавя той, значи по-слаба войска.

 

Независимата съветска медия Mediazona е документирала повече от 7300 каузи в съветските съдилища против бойци, които са напуснали страната от септември 2022 година насам; делата за дезертиране - най-тежкото обвиняване - са скочили шест пъти през предходната година.

 

Рекорден брой хора, които желаят да дезертират - над 500 през първите два месеца на тази година - се свързват с Idite Lesom, или " Изгуби се ", група, ръководена от съветски деятели в Република Грузия. Според ръководителя на групата Григорий Свердлин предходната пролет единствено 3% от молбите за помощ са били от бойци, които желаят да изоставен, а през януари те са повече от една трета.

 

Като цяло групата на Свердлин твърди, че е подкрепила повече от 26 000 руснаци, които желаят да избегнат военна работа, и е помогнала на повече от 520 настоящи бойци и офицери да избягат - капка в морето спрямо общата бройка на съветските войски, само че индикатор за морала в страна, в която опълчването на войната е оповестено за закононарушение.

 

Въпросът в този момент е къде могат да отидат?

 

Фархад Зиганшин, офицер, който дезертира малко след мобилизационния декрет на Путин от септември 2022 година, е арестуван в Казахстан, до момента в който се пробва да се качи на полет за Армения, защото локалните управляващи са разкрили името му в съветски лист с търсени лица.

 

" Не е безвредно да остана в Казахстан ", споделя Зиганшин. " Аз просто се пробвам да повеждам естествен живот, без да нарушавам законите на Казахстан, без да съм прекомерно забележим, без да се появявам на никое място. Имаме една сентенция: Бъди по-тих от водата и по-нисък от тревата. "

 

" Очевидно е, че съветската агитация се пробва да ни внуши, че цяла Русия поддържа Путин и неговата война ", споделя Свердлин. " Но това не е правилно. "

 

Той към момента чака молбите си за леговище.

 

Германски публични лица обявиха, че руснаците, които бягат от военна работа, могат да търсят протекция, а предишното лято френски съд постанови, че руснаците, които отхвърлят да се бият, могат да изискат статут на бежанци. На процедура обаче се оказва мъчно за дезертьорите, множеството от които имат паспорти, позволяващи пътешестване единствено в границите на няколко някогашни руски страни, да получат леговище, споделят юристи, деятели и дезертьори.

По-малко от 300 руснаци са получили статут на бежанци в Съединени американски щати през фискалната 2022 година А по-малко от 10% от 5246 души, чиито молби са били обработени предходната година, са получили някакъв тип протекция от немските управляващи.

 

Но руснаците не престават да бягат. Служителите на митническите и граничните служби са срещнали повече от 57 000 руснаци на границите на Съединени американски щати през фискалната 2023 година, което е повече от към 13 000 през фискалната 2021 година През годината, приключваща през септември 2022 година - последните налични данни - позитивните молби за леговище са се нараснали съвсем четирикратно до съвсем 9000.

 

Във Франция молбите за леговище са се нараснали с повече от 50% сред 2022 и 2023 година до общо към 3400 души, съгласно френската работа, която обработва молбите. А предходната година в Германия са постъпили 7 663 първи молби за леговище от съветски жители, което е повече от 2 851 през 2022 година, оповестиха от немското вътрешно министерство за АП в имейл. В нито една от данните не се прецизира какъв брой от тях са били бойци.

Друг съветски офицер, с прякор Спортмайстора, е направил видео дневник на бягството си. Тъй като се готвел да напусне Русия, той направил каквото може, с цел да направи величествен жест, с който да показва несъгласието си с войната.

 

" Искаха да ме принудят да отида да се удрям против свободния народ на Украйна ", сподели той пред камерата си. " Путин искаше да съм в чувал, само че в чувала ще бъде неговата униформа ".

 

Той напъха военните си униформи в два черни чувала за отпадък и ги хвърли в един резервоар.

" Най-лошото нещо, което можеше да се случи, се случи ", сподели той, откакто прекоси границата на Русия с остатъците от предходния си живот, натъпкани в една дребна раница. " Сега предстоят единствено хубави неща. "

 

Той е оптимист. Всъщност дезертьори са били залавяни от съветските сили в Армения, депортирани от Казахстан и откривани мъртви, надупчени от патрони, в Испания.

 

" Няма механизъм, по който руснаците, които не желаят да се бият, дезертьорите, да се приберат на несъмнено място ", споделя Евгений. Той упорства западните политици да преразгледат въпроса. " В края на краищата, стопански е доста по-евтино да пуснеш в страната си един човек - здрав млад мъж, който може да работи - в сравнение с да снабдяваш Украйна с оръжие. "

 

Превод и редакция ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР