Последствията от това, което беше съобщеното от американското правителство, ще

...
Последствията от това, което беше съобщеното от американското правителство, ще
Коментари Харесай

САЩ дадоха ясен знак на Гешев да подаде оставка. Ще излязат зависимостите му с Пеевски, ще има тежки последствия за ДПС

„ Последствията от това, което беше обявеното от американското държавно управление, ще бъдат по-дълбоки от това, което наподобява на пръв взор. Например ще излязат евентуално зависимостите на основния прокурор Иван Гешев от Пеевски. Това, което се приказва под сурдинка в обществото, евентуално ще придобие с времето материални, документални измерения. Нямам никакви подозрения за това, по тази причина съм податлив да се причисля към тези, които приканват Иван Гешев да си подаде оставката. Бързо да бъде определен негов заместител, или краткотраен, до момента в който бъде заменен Висшият правосъден съвет, т.е. този въпрос България би трябвало да го реши, с цел да престанем да бъдем „ освобождавани “. “

Това съобщи някогашният министър на защитата и български дипломат в НАТО Бойко Ноев пред Нова тв във връзка американските наказания по закона „ Магнитски “.

„ Вчера американските представители отхвърлиха демонстративно среща с Иван Гешев. Няма по-ясен сигнал от това какво е отношението към него и какво той би трябвало да направи “, добави той.

За Борисов

Според Ноев няма различен човек в България, с изключение на някогашния министър председател Бойко Борисов, който да дава отговор на американското изложение за подкупения политик.

„ Решението на американското държавно управление, което ни беше обявено, е инструкция на президента 13818. Това е за тримата – Божков, Желязков и Пеевски. Отделно бонус има за Пеевски и Желязков по силата на наредба на Държавния департамент, раздел 7031 от техни правила. Но особено президентската инструкция не би трябвало да има никакво подозрение никой в България, че това е акт, който е юридически изискан отвред и всяка дума в него може да стои в съда. Там има три фрази. Първо, олигархът, който е подкупил български публични лица. Второ изречение – тези публични лица включват настоящ български политик. Значи определението кумулативно – освен подкупеният е бил публично държавно държавно лице, само че и сега е политически водач. Няма различен подобен, с изключение на Бойко Методиев Борисов в България “, сподели той.

На въпрос от водещия Виктор Николаев за какво тогава Борисов не е посочен поименно Ноев отвърна:

„ Аз споделям: това е моят прочит и различен прочит не виждам. Отделно за началник на друга партия има в последното изречение, където Божков щял да му даде пари. Това не е рушвет. Това е към този момент поддръжка на политически някакъв деятел. Това е третото изречение в този параграф. (…) Прочитът е, че има и други хора евентуално, съгласно американците, на които Божков е давал пари, само че това не е рушвет. Подкупът се касае единствено за настоящия политически водач. Което, апропо, съответствува и със самопризнанията на Васил Божков, че той е давал пари на Владислав Горанов и на Бойко Борисов “.

По мотив отреклия изказванията някогашен български министър председател Ноев разяснява: „ Бойко Борисов се кръсти и се базира на Бога. Аз бих го посъветвал да не злоупотребява с вярата. “

На въпрос за какво Бойко Борисов е бил позволен и/или поканен тогава на среща в американското посолство с американския дипломат в деня, когато излязоха глобите по закона „ Магнитски “, Ноев отговори: „ Той не е поканен. Той е помолил за тази среща “. Попитан от кое място знае някогашният дипломат на България в НАТО съобщи: „ София е дребен град “.

За Иван Гешев

„ Последствията от това, което беше обявеното от американското държавно управление ще бъдат по-дълбоки от това, което наподобява на пръв взор. Например ще излязат евентуално зависимостите на основния прокурор Иван Гешев от Пеевски. Това, което се приказва под сурдинка в обществото, евентуално ще придобие с времето материални, документални измерения. Нямам никакви подозрения за това, по тази причина съм податлив да се причисля към тези, които приканват Иван Гешев да си подаде оставката. Бързо да бъде определен негов заместител, или краткотраен, до момента в който бъде заменен Висшият правосъден съвет, т.е. този въпрос България би трябвало да го реши, с цел да престанем да бъдем „ освобождавани “.

Второ, ще има последици за политическия живот. Това, че Движение за права и свободи – не като човеци, а като политическа партия – застана против американския президент ще има тежки последици за управлението на Движение за права и свободи и, в частност, за някои обособени негови ръководители, някои от които са и представители на господин Пеевски, евентуално имат и взаимен бизнес. Вероятно това ще забележим в близко време “.

Ноев даде още един образец, с който обвърза тв „ Европа “ с компании на Делян Пеевски и „ измами “ с негови офшорки:

„ Като споделям, че ще има влияние върху цялостния политически и публичен живот у нас, ще дам и още един образец. Съществува една компания, която се споделя ДИПИ – това не е Делян Пеевски, както някой би си помислил. Фирмата ДИПИ е притежател на телевизия „ Европа “ публично. Фирмата ДИПИ е забъркана в едни измами парични с компании, офшорки на Делян Пеевски, което е също в Търговския указател. В тази връзка, тъй като е обвързвана и с Банката за развиване и Държавната консолидационна компания, където аз чакам скоро, уповавам се, чудовищни разкрития, ще има доста сериозен отзив.

(…)

Фирмата ДИПИ – притежателят на телевизия „ Европа “ – взе участие директно в транзакции съмнителни, в измами с офшорките на Делян Пеевски. Ето това е. Очаквам това да придобие към този момент юридически измерения “.

Защо Съединени американски щати реагират в този момент

Въпроса за какво чак в този момент Щатите реагират, в случай че са осведомени от дълго време с информацията Ноев дефинира като „ основният “ и добави:

„ България е не просто страна от Югоизточна Европа. България е официално съдружник на Съединените щати и останалите страни от свободния свят. Покрай това ние имаме отговорности, задължения, в това число съблюдаване на правилата на демокрацията, правата на индивида и по този начин нататък. Това, против което Съединените щати към този момент намерено въстават, това не е просто фактът, че Божков е дал някакви пари на ръководителя на Комисията по хазарта. Съединените щати въстават и подхващат дейни дейности против стратегическата корупция в България. Стратегическата корупция на държавно равнище, която, в комбиниране със стратегическата корупция на Руската федерация, нанася тежки вреди върху българската национална сигурност, а оттова – и върху сигурността на нашите съдружници “.

В отговор на въпрос дали Съединени американски щати не са нанесли удар в гонене на личните си ползи за въздействие, чувствайки се наранени поради построената съветска тръба, която минава през наша територия, и незавършената реверсивна връзка с Гърция Ноев отговори:

„ Че чий интерес е по-голям? Дали на българския народ, който би трябвало да купува газ от разнообразни вероятни източници и по-евтино ли е да бъде подвластен напълно от копчето на „ Газпром “? Това е български интерес на първо място, само че Вие сте прав – това е част от тройния шлем на Борисов, поради който той в този момент ще носи отговорност и към този момент стартира да я носи. Това е „ Турски поток “, това е „ Белене “ и, на трето място, това е военната промишленост. Това е тройният шлем на Борисов, за който той е поел ангажимент пред руснаците и поради това, тъй като то директно въздейства върху националната сигурност на България и съдружниците, той получава тези укори, меко казано “.

За данните към Интерпол

„ Имате ли доказателства за изказвания, които отправихте през последните дни, че, с цел да прикрият съвпадението сред тяхното наличие на българска територия и, било то, отравяне на Гербев, било то на едни гърмежи, които бяха зачестили и след абсурда в Чехия? Оказа се, че моментът на гърмежи на нашите военни хранилища или места за муниции съответствува с наличието на тези жители. Твърдите ли, че преднамерено са давани неверни имена на руснаци, с цел да бъдат те прикрити и с каква цел да бъдат прикрити? “, попита водещият.

„ Дали са подавани подправени имена? Да, мога да потвърдя. Под управлението на основния прокурор Гешев на Интерпол са подавани неверни имена на убийците на тези, които са извършвали престъпления – съветски сътрудници на ГРУ – на територията на България. За трима души особено. Първите трима, които бяха оповестени. Те са свързани директно с терористичния акт, отравянето на трима български жители. Това става началото на 2020 година, тогава е Гешев.

Аз съм обърнал внимание на министъра на вътрешните работи, защото този въпрос опира освен до прокуратурата, а и до Министерство на вътрешните работи, защото въпросите за съдействието с Интерпол минават през Министерство на вътрешните работи. Така че министър Рашков ще има опция да се запознае, в случай че не се е срещнал към този момент, с всички тези обстоятелства “.

Попитан кой е сменил имената, кой е знаел същинските, само че преднамерено е дал други, Бойко Ноев отвърна с въпроси:

„ Кой може да проверява Гешев? Кой проверява Гешев? Ако Гешев е направил закононарушение, прикривайки… кой го проверява? Този Висш правосъден съвет ли? Кой го проверява?

(…)

Българската прокуратура под управлението на Гешев стопира следствието на гърмежите в България. На процедура, всъщност те отхвърлят съдействие на чешката страна, тъй като чехите са желали информация, а българските управляващи шест месеца нищо не вършат. Шест месеца не вършат нищо! Защо това се случва? Защо те приказват лъжливи неща за тези гърмежи? Това, което те обясняваха за гърмежите в България е изпъстрено с погрешни изказвания. Как може прокуратурата, която е призована да брани буквата на закона, истината да лъже? Казвам думата „ неистина “ с ясното схващане за отговорността, която нося “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР