Последствията от глобалните промени в климата не се ограничават само

...
Последствията от глобалните промени в климата не се ограничават само
Коментари Харесай

Връзката между климатичните промени, Арабската пролет и миграцията

Последствията от световните промени в климата не се лимитират единствено с промени в сезоните и стихийните бедствия, считат учените. Променящият се климат е причина и за огромни спорове, и замасовата миграция, последствията от която изпитва Европа през последните години.

Ако преди сходни изказвания се чуваха главно от средите на леви политици и демократични медии, в този момент те получават и научно удостоверение, написа Би Би Си.

Изследване, извършено от Международния институт по прибавен ситемен разбор, за първи демонстрира причинно-следствената връзка сред промените в климата и увеличението на броя на споровете, както и на всеобщата миграция от райони, които са потърпевши от естествени катаклизми.

В оповестеното проучване се споделя, че климатичните промени са една от аргументите за протестите и въстанията през 2010-2012 година в Тунис, Ливан, Йемен и други арабски страни, в които имаше така наречен Арабска пролет.

Отделно е обяснена обстановката в Сирия, където революцията и опитът за промяна на системата доведоха до тежка революция, която продължава и до през днешния ден, и в която починаха стотици хиляди.

Според разбора причина за такова развиване на събитията става повишението в тези райони на междинните температури. Заради продължителното засушаване и недостига на прясна питейна вода в страната няколко следващи години има доста неприятна годишна продукция, което води до всеобща миграция на селското население към градовете.

В резултат на тази насилствена урбанизация сирийските градове се пренаселват, внезапно скача безработицата, качеството на живота понижава. На фона на продължаващия скок на цените пораства и недоволството, всеобщите митинги, политическото опълчване - и най-после се стига до революция и милиони бежанци.

По последни данни на Организация на обединените нации към ноември 2018 година над 5,6 млн. сирийци са избягали от страната си.
В проучването се отбелязва, че сходни събития са станали в този интервал и в други африкански страни, включително и ситуирани на юг от Сахара.

" Нашето проучване визира тематика, която необятно е била отразявана от медиите ", изяснява един от създателите на разбора Рая Матарак от Университета на Източна Англия. " Додадохме приноса си в публичната полемика за миграцията, провокирана от промените на климата, като предтавихме нови научни доказателства ", добавя тя.

Причината и следствието
Предположението, че внезапното нарастване на мигрантите в Европа от страните от Африка и Близкия изток минимум отчасти е обвързвано с световните климатични промени, е изказвано неведнъж през последните години.

Но строгият теоретичен метод може да откри взаимозависимост сред някакви феномени - корелация, което не постоянно значи, че едно от тези феномени е причина за другото.

Христоматиен образец - съотношението сред количеството на пожарните машини, извикани на мястото на пожар и вредите от огъня. Статистиката е явна: в случай че в гасенето вземат участие повече машини и хора, и вредите от пожара - с огромна доза възможност - ще са огромни. Но това напълно не значи, че вредите зависят от броя на пожарните или противоположното.

За да открият характера на връзката сред изменението на климата и нарастването на миграцията създателите на проучването употребяват сложен модел, като организират няколко проучвания, които сплотяват в едно.

Първо изследват молбите за даване на леговище, които са подадени сред 2006 година и 2015 година от бежанци от 157 страни по света. След това учат климатичните условия в страните, от които бягат хората, подали тези молби, и сформират хронологично-динамичен модел, написа Би Би Си.

Като главен индикатор за измененията в климата те вземат съотношението сред количеството на паднали превалявания и размера на изпаренията.

За количеството и мащаба на спора съдят по информацията от световната база за въоръжените спорове, която от 1946 година поддържа университетът в Упсала, Швеция. В проучването се регистрират единствено данните за починалите вследствие на конфликти.

Разработеният от учените модел регистрира и голям брой други индикатори - като дистанцията сред страната на произхода и страната на престояване, размера на популацията на двете страни, политическите им системи, съществуването в тях на етнически и религиозни групи и т. н.

Резултатите от проучването безапелационно показват, че в интервала 2006 - 2015 година климатичните промени са играли основна роля в равнището и посоката на миграционните талази, а по-големите засушавания са предизвикали по-ожесточени спорове с по-голямо число на жертвите.

Но учените все по този начин акцентират, че причинно-следствената връзка сред изменението на климата и всеобщата миграция не е директна, а косвена - обусловена от увеличението на общественото напрежение, което води до разнообразни спорове.

" Климатичните промени не водят наложително до спорове и миграция ", изяснява един от създателите на проучването Креспо Куаресма от Виенския университет по стопанска система и бизнес. " Но в изискванията на неприятно ръководство и приблизително равнище на народна власт мощната смяна в климата може елементарно да докара до спор и битка за лимитираните запаси ", споделя той.

Международният институт по прибавен систематичен разбор е авторитетен център за научни проучвания, който се намира в Австрия и сплотява водещи учени от целия свят. Той е основан през 70-те години на предишния век от Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики за взаимно изучаваен на проблеми в региона на екологията, стопанската система и и обществената сфера. по-късно към него се включват доста други страни, измежду тях Англия, Германия, Израел, Китай и Украйна, припомнят от Би Би Си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР