Последното за 2023 г. затъмнение ще бъде частично лунно с

...
Последното за 2023 г. затъмнение ще бъде частично лунно с
Коментари Харесай

Очакваме последното лунно затъмнение за годината на 28 октомври

Последното за 2023 година затъмнение ще бъде отчасти лунно с дребна фаза, сподели физикът Пенчо Маркишки. То ще настъпи вечерта на 28 октомври и ще бъде очевидно от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните елементи на Северна и на Южна Америка. 

От България затъмнението ще може да се следи комфортно, сподели Маркишки, който е физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ на Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. 

A partial lunar eclipse will be witnessed in Bahrain on Saturday – the last one of 2023.

Click to read more:
— Gulf Daily News (@GDNonline)
Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде в 21:01:17 часа българско време. Началото на затъмнението от сянката на Земята е в 22:34:41 ч. Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят на затъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а на затъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч. Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди.

A partial will take place on Saturday, 28 October 2023. It will be visible in too. This will be the last solar or lunar eclipse of the year 2023.
— Muhammad Luqman ( محمد لقمان) (@LuqmanSheikh)
За феновете астрономи в България Маркишки посочи, че при започване на затъмнението от земната полусянка в 21:01 ч. Луната ще бъде на височина 30 градуса над източния небосвод за София и на 33 градуса за Варна. Тогава към момента няма да се вижда разлика от нормалния тип на цялостната Луна, сподели той. Яркостта на долната част на лунния диск ще стартира да спада по-осезаемо с наближаването на контакта със земната сянка в 22:35 ч. Тогава за наблюдаващ от София Луната ще бъде на височина 46 градуса, а за Варна – на 48 градуса. 

По време на затъмнението, на към 6.5 градуса източно от Луната, очевидно под нея и вляво, ще се вижда ярката планета Юпитер.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР