Последното регистрирано слънчево изригване е едно от най-мощните, които сме

...
Последното регистрирано слънчево изригване е едно от най-мощните, които сме
Коментари Харесай

Експерт: Това се усеща само от определен тип хора

" Последното записано слънчево изригване е едно от най-мощните, които сме следили за този безоблачен цикъл. Подобни феномени не се случват постоянно. Такива изригвания е доста евентуално да причинят магнитни стихии ". Това разяснява в предаването " Пресечна точка " зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките доцент Петя Трифонова.

По думите ѝ астрофизиците наблюдават от близко Слънцето и неговата интензивност, тъй като " то е нашата звезда ". " Изригванията стават в характерни области, които се назовават дейни райони. Това, което учените следят, е разположението им на слънчевия диск. Колкото повече такива дейни райони има, ориентирани към Земята, толкоз по-голяма е вероятността някоя от тях да изригне и да аргументи магнитна стихия ", изясни тя.

И добави: " При сходно изригване се изхвърля доста огромно количество от заредени частици плазма. Те политат в междупланетното пространство и в границите на 72 часа доближават до Земята. Взаимодействат със земната магнитосфера, проникват през йоносферата и смущават земното магнитно поле. Причиняват доста внезапни и огромни стойности на магнитното поле, които се усещат от хората и имат капацитета да обиден и техниката на Земята ".

Доц. Трифонова акцентира, че не е наложително хората да усетят магнитната стихия. " Тя се усеща единствено от хора, които назоваваме метеочувствителни. Те усещат освен от магнитната стихия, само че и смяната на времето, на атмосферното налягане, т.е., реагират на изменението на всевъзможни параметри на околната среда. Тези промени въздействат на техните физиологични параметри - като кръвно, пулс, главоболие. По-опасното при магнитните стихии обаче са провалите върху техниката ", акцентира ученият.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР