Последното нещо, което може да очаквате да откриете в напълно

...
Последното нещо, което може да очаквате да откриете в напълно
Коментари Харесай

Вярвате ли, че еднорозите не съществуват? Оказа се, че живеят в китайска пещера

Последното нещо, което може да очаквате да откриете в изцяло тъмна пещера в Китай, е еднорог. Но за откривателите се е случило тъкмо това. Открит е тип, който принадлежи към рода Sinocyclocheilus и има много необикновен външен тип - притежава рог на еднорог.

В южната част на Китай по време на проучване на разнообразието на пещерните риби са събрани 32 екземпляра от една пещера. Оказва се, че 15 от тези екземпляри съставляват изцяло нов тип. Той е деликатно съпоставен с известните типове от същия жанр благодарение на морфологични съпоставения и филогенетичен разбор и е наименуван Sinocyclocheilus longicornus sp. nov. от латинските думи " longus ", което значи дълъг, и " cornu ", което значи рог.

Sinocyclocheilus longicornus Luo, Xu, Wu, Zhou & Zhou, 2023
— ざんくるす (Zankurus) @11/6 うみたかマルシェ (@z_canescens)
С това ново изобретение броят на типовете в този жанр става 77, като 13 от тях се намират в същата провинция - Гуейджоу - като новия тип, и всички се срещат в Китай. 

Новият тип има раздвоена рогова конструкция на челото си и дребни очи, които са дегенерирали, което значи, че не вижда добре. Тъй като обаче живее в цялостна мрачевина, те не са му нужни. Някои типове от същия жанр нямат рогоподобна конструкция и за тях е открито, че живеят в по-осветени води, което кара откривателите да считат, че рогът може да е обвързван с тъмния метод на живот на новия тип. 

Se ha descubierto una: La han nombrado Sinocyclocheilus longicornus ( Cypriniformes, Cyprinidae ), se trata de una especie de pez hipogeo microftálmico, encontrado en la provincia de Guizhou, suroeste de China.⤵️
— Energy Conect (@energyconect4)
Пещерните риби постоянно имат необикновени морфологични характерности. В Мексико пещерните риби хвърлят светлина върху човешкото затлъстяване, защото са изключително дебели. В същото време в Тайланд те са се научили да вървят и да се катерят.

Пещерната риба е дълга сред 10,5 и 14,6 см и няма пигментация в люспите си, което ѝ придава призрачно белезникав тип. Басейнът, в който е открита, е необятен единствено 1,8 метра и бездънен по-малко от метър. Екипът открива, че новият тип не е тясно обвързван с други типове с дълги рога в същия жанр и допуска, че сравняването на изискванията на околната среда с тези други типове може да разкрие защо се употребява рогът. 

Изследването е оповестено в.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР