Последното журналистическо разследване на журналистката на Евроактив България“ разкрива измама

...
Последното журналистическо разследване на журналистката на Евроактив България“ разкрива измама
Коментари Харесай

Euractiv: Измама със земеделски фондове в България, ще я забележи ли Коьвеши

Последното журналистическо следствие на журналистката на „ Евроактив България “ разкрива машинация с потреблението на аграрни фондове на Европейски Съюз в страната. Това е част от необятно публикувана незаконна скица, която показана на вниманието на европейския прокурор Лаура Кьовеши.
В своя, продуциран за „ Euractiv България “ и телевизия TV +, Ахчиева разкрива по какъв начин стотици декари земеделска земя в село Дъбово се обработват със соя, само че единствено на хартия.
По време на визитата ѝ там излиза наяве, че соята е нищожна и земята е обрасла с бурени. Независимо от това притежателите на земи са кандидатствали и са получили дотации от Европейски Съюз за развъждане на органична соя.
Във кино лентата си Ахчиева цитира изявление на министъра на земеделието по време на онлайн среща със аграрни служащи през юни тази година, в което тя ги поучава да не разкриват измамите със средства от Европейски Съюз. По думите на министъра, в случай че информацията стигне до Европейска комисия, парите ще бъдат спрени. По-късно Танева се оправда, че думите ѝ били извадени от подтекста.
Разследващият публицист Валя Ахчиева отиде на място, с цел да ревизира по какъв начин наподобява земята, обработена с био-соя, субсидирана по размер 11 от Програмата за развиване на селските региони. Твърди се, че регионът е инспектиран през юни от сертифицираща компания, която не е разкрила нередности.
Наемателят на земя, локалната компания „ Силмик ”, е кандидатствал за финансова поддръжка по размер 11 за развъждане на био соя. Средствата са предопределени за два имота край село Дъбово, област Стара Загора.
Ахчиева и нейният ефирен екип посетиха два пъти въпросните ниви, където не се вижда да пораства нещо друго, с изключение на гигантските бурени и хилави стъбла соя, макар че е време за прибиране на реколтата.
Журналистката прави опит да се свърже с компанията, която има плантация и офис в селото. Единственият човек, който се съгласи да приказва, е тракторист, показал се като Христо. Той удостовери, че отглеждат соя и нито я пръскат, нито я торят. „ Затова е био и по тази причина има бурени “, изясни той и добави, че „ кравите изяли соята “.
Общинската работа по земеделие в близкия град Мъглиж удостовери, че тази година не е имало полеви инспекции в тези региони, защото регионите са обект на самолетно снимане.
 Прокуратурата ревизира всеобщото отравяне на пчелите в Плевенско Прокуратурата ревизира всеобщото отравяне на пчелите в Плевенско
Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила на Окръжна прокуратура – Плевен да извърши инспекция по сигнал, подаден...
По-късно даде фотоси, от които не е допустимо да се откри, че на тези места се отглежда, камо ли да са изпълнени условията за биологично земеделие.
На фрагментите при самолетното снимане, разрешено от Европейски Съюз, има дребна разлика сред плевелите и соята или сред брануването и оранта, защото земята просто трансформира цвета си от зелено в кафяво.
Така че са нужни единствено малко старания, с цел да се получат аграрни дотации за земи, които не се обработват. И това работи. А земеделските барони го вършат непрекъснато, се споделя в репортажа.
Държавен фонд „ Земеделие “ удостовери, че „ Силмик ” е в техния рисков лист. Извършвани са няколко инспекции, като част от тях са открили, че няма машинация, а за други отчетите са изпратени в прокуратурата. Тази година обаче нивите не са инспектирани заради липса на физически потенциал за покриване на цялата страна.
По-късно Фондът разясни, че „ Силмик ” няма право на дотация, макар че публично е кандидатствал за нея, защото нарушава контракта и ще би трябвало да възвърне всички получени средства за настоящия интервал - еквивалента на 48 000 евро.
 Крият ли резултатите от тестванията за ковид от жители в Банско? (ВИДЕО) Крият ли резултатите от тестванията за ковид от жители в Банско? (ВИДЕО)
Могат ли да получат изследваните жители в Банско резултатите си от тестванията за ковид? В града, който беше заключен за 14 дни з...
Ахчиева се опита да обясни кой и по какъв начин сертифицира покритите с бурени ниви като площи, засети с био-соя. Стана ясно, че името на сертифициращата компания в този случай е “Serres – Certification of Environmental Standards ” - интернационална компания със седалище в Германия.
От офиса на „ Serres ” в София дадоха отговор, че са правили инспекция в края на юни. Соята е била с височина 10 см, не са употребявани неразрешени артикули и не е имало несъответствия. Сертификатът е публикуван без никакви проблеми. В него се споделя, че площта от към 64 хектара може да създаде до 128 тона биопродукти, което значи по 200 кг от декар.
Този документ разрешава на компанията да продава до 128 тона органична соя, която евентуално не е произвела, само че може да откри от друго място.
Остава да забележим дали Дирекцията за битка с измамите на Фонда за земеделие ще предприеме дейности, с цел да разбере дали това е опит за машинация със средства от Европейски Съюз или това ще остане следващият прикрит случай в страна, в която корупцията е необятно публикувана, написа в материала на „ Euractiv ”.
Най-добрият късмет за следствие е в случай че новосъздадената се намеси в процедурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР