Последното доказателство, че прокуратурата се опитва да тупа топката веднага

...
Последното доказателство, че прокуратурата се опитва да тупа топката веднага
Коментари Харесай

Скандалният доклад за „Булгартабак“, двойният дрибъл на прокуратурата и вечните тарикати

Последното доказателство, че прокуратурата се пробва да тупа топката незабавно щом нещо стартира да я стяга към врата, е настояването на повече информация по отношение на глобите по закона „ Магнитски “, наложени против считания за настойник на правосъдната система у нас Делян Пеевски, неговия другар Илко Желязков и предприемача с повдигнати бол обвинявания Васил Божков.

И за невръстните е ясно, че американските служби няма току-тъй да си разкрият картите пред институции, потопени в корупция. Това от една страна. От друга, сигурно ще им дадат поучитилен урок, че в случай че са проспали значимите събития, свързани с преодоляването на страната ни или пък заедно са взели участие в този развой, на прокуратурата и спецслужбите ще им се налажи сами да си изсърбат попарата докрай.

Прокуратурата сподели забележителен майсторски дрибъл, най-малко за тези, които нямат свежи мемоари, и във връзка с прословутия отчет на турските служби по отношение на контрабандата на цигари от „ Булгартабак “ и връзката от този незаконен бизнес със зареждането на терористични организации. За първи път за отчета се заприказва във вестник „ Миллиет “ през септември 2015 година Да сте чули нещо да е сторено по този случай у нас? Правилно – нищо! Чудовищните разкритията на управляващите в южната ни съседка бяха умножени по нула с сбитите пояснения на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, който съвсем три години по-късно сподели, че: „ Прокуратурата няма да образува следствие по отношение на данните, изнесени в отчета на турските служби, съгласно които " продуктите, идващи от българската компания " Булгартабак ", са се трансформирали в източник на контрабанда в Турция ". Няма данни за закононарушения “.

Предистория

След оповестението на разкритията на турските служби, нашите като че ли си запушват ушите. Не се подхващат даже дейности, с които да се ограничи контрабандата на цигари от най-големият производител у нас. Този извод се постанова от идващите заключения на турската страна през 2017 година. Очевидно видели се в знамение, Турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (KOM) изготвя отчет за " продуктите, идващи от българската компания " Булгартабак " и трансформирали се в източник на контрабанда в нашата страна ".

Той към този момент бил изпратен до основния секретар на интернационалната организация за полицейско съдействие Интерпол, като този факт става явен от годишния отчет на KOM. Проблемът за българските цигари е подложен за пръв път от въпросната работа през 2010 година, само че тогава делът им не е толкоз забележителен. След приватизацията на компанията през 2011 година казусът се задълбочава и въпросът се повдига във всеки годишен отчет на KOM. През 2015 година от правоохранителната институция оповестиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от незаконния пазар в Турция, като за пръв път се показва непосредствено името на " Булгартабак " – сдружение в което мажоритарен притежател е бил самият Делян Пеевски.

Известност

В отчета на KOM се споделя още, че информацията за контрабандата на цигари е била разисквана с задгранични полицейски представители и по-специално английската Национална организация за битка с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за защита и сигурност - Royal United Services Institute, който е доста деен на Арабския полуостров и в Близкия изток.Булгартабак ".Според турските управляващи цигарите потеглят от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по разнообразни канали през Иран, Сирия и Ирак доближават до Турция.

Инспекторите са разгледали в детайли сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и разкрили, че фирмата-посредник има тесни връзки с основаната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е благосъстоятелност на Нихат и Сердар Барзани. Проверяващите също открили, че фирмата-посредник е взела участие и в прехвърлянето на пари посредством европейските клонове на ПКК към фрагментите им в Северен Ирак, се споделя в отчета. Адресът за известяван за съществуване на сметки по партидите на цигарите е регистриран на Kar Foreign Trade Company (Международна комерсиална компания Кар), която е основана от Фарук Мустафа Расол, Юмер Х. Ахмад и Хиуа M. Рауф Али. За тази компания е било открито, че е в близки връзки с Eagle Group.

Мълчание

Разкритията ни минимум не трогват ръководството на Бойко Борисов. От тях не се вълнуват нито родните служби, нито пък прокуратурата.

За първи път екип на Фрог нюз съумя да се добере на 24 ноември 2017 година до тогавашния началник на Министерство на вътрешните работи Валентин Радев и да го попита да въпросния отчет, стигнал до всички европейски партньорски служби. Макар шумът, който се подвигна в цяла Европа, отговорът му бе сбит: Не зная за отчета на турските служби за контрабандата на цигари от „ Булгартабак “. Не съм чувал за такава контрабанда. Ще би трябвало да ревизира.

Месец по-късно – декември 2017 година, пред вътрешната комисия на Народно събрание министър Радев оповестява за първи път, че е получил отчета на турските служби и ще го съобщи на основния прокурор. Кръгът се затваря след няколком месеца, откакто Цацаров оповестява, че няма да последва нищо от тези разкрития.

Мерки

Въпреки бездействието на България, Турция предприе невиждан ход, налагайки през февруари 2016 година възбрана за влизане в страната на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и предприемач Делян Пеевски. Мотивът е заетата от тях проруска позиция във връзка сваления от Анкара съветски аероплан и поради това, че " проруският олигарх Пеевски " може да се окаже " в основата на контрабандата на български цигари в Турция ". Новината бе обявена бе обявена от турските медии и доказана от турското посолство в София.

Отиграването на тази „ топка “ доста наподобява на дейностите на родната прокуратура във връзка с глобите по закона „ Магнитски “. Спортисти припомнят обаче, че дрибълът може да ти разреши да забиеш панер на съперника и да се окажеш победител. Но двойният дрибъл постоянно се санкционира и сигурно ще коства скъпо на тези, решили да се вършат на безконечните тарикати.

- Г-н Радев, Европа твърди, че корупцията е най-големият проблем за България. Според Евростат също сме " първенци " по корупция. Защо не можем да се преборим с нея?

- Миналата седмица тук беше посланикът на Германия. Говорихме си обстойно и нещата, които му споделих, е че по мое предпочитание бях на среща с техния министър на вътрешните работи. Той ми зададе същият въпрос като вас. Когато започнахме да приказваме по-подробно за трафика на оръжие, на хора и опиати и т. н., му споделих добре, желаете ли да ви кажа аз какво знам? И като му описах, стигнахме до общ извод: Ами добре, давайте ми такава информация. Посланикът ми даде обещание, че ще ме тормози доста постоянно. А аз му отвърнах: Притеснявайте ме колкото желаете. Аз и на двамата им крещя: Вие несъмнено не ни вярвате, тъй като сме ведомство. Сигурно не всичко е тъкмо по този начин. Всяко ведомство се пробва да изяснява по най-хубавия метод какъв брой добре се оправя. Слушайте ФРОНТЕКС. Там има представители от всички страни. Питайте ги тях, те ще ви споделят. Те знаят освен за миграцията, само че и за трафик на хора, на опиати. Всичко виждат и минава през тях. Това споделих на непознатите представители.

Интервюто на Фрог нюз с някогашния началник на Министерство на вътрешните работи Валентин Радев е доста показателно, както за отношението на управляващите към този отчет, по този начин и към битката с корупцията по високите етажи на властта. Затова го припомняме:

- Защо въпреки всичко не можем да се преборим с корупцията?

- Ние в никакъв случай няма да се преборим с корупцията. Като ме питате по този начин непосредствено, аз и непосредствено ви споделям. Друг е въпросът в какви равнища е тя. И това, което аз давам отговор в министерството, се пробвам..... Забележете какво вършим ние с „ Вътрешна сигурност “. Има и „ Инспекторат “. Днес ще ги изпратя на едно друго място. Хващаме служител на реда или какъвто и да е чиновник на министерството и незабавно го разгласяваме. Това са 50 хиляди души.

- Но аз не ви запитвам за корупцията единствено в Министерство на вътрешните работи. Питам ви за тази по високите етажи на властта. Защо няма до този миг нито един върховен служител, който да е махленски и осъден за корупция?

- Има профилирана прокуратура. Аз също съм зает. Търсим там какво ли не. Това са структури, построяваме някои от тях. Това е една от посоките, един от методите да се пребориме.

- Но и сега у нас има задоволително структури, има и законодателство. В пълномощията на Министерство на вътрешните работи влиза и уговорката да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Защо не се получава?

- Съгласен съм. И аз като жител не ми се желае да е по този начин. Моите деца са тук в страната.

- Щом и вие не виждате резултат, не се ли усъмнявате в професионалното управление на Министерство на вътрешните работи? Дали не ви подвежда?

- Съмнявам се във всички. В моите решения се колебая и ги ревизирам непрекъснато. Съгласен съм с вас. Какво очаквате да ви кажа в този момент?

- Истината. Когато човек се колебае какво да каже, най-добре да каже истината.

- Това споделям постоянно. Ако забележите нещо друго, казвайте незабавно. Няма друго министерство, което всеки месец да дава брифинг. Обяснявам всеки месец какво съм правил. Тази тематика, която аз съм си избрал най-после, е за зоополицията. В Министерство на вътрешните работи съм забранил да се крие всякаква информация.

- Тогава да ви попитам имате ли информация за контрабандата на цигари от „ Булгартабак “?

- Всякаква информация имам. България даде, в това число и на Англия, информация за три предприятия на територията на Гърция.

- Г-н министър, само че аз не ви запитвам за Гърция, а за България и за „ Булгартабак “?

- Ще ревизира в този момент. За по кое време става въпрос?

- Вие осведомен ли сте за отчета на турските секрети служби по отношение на тази контрабанда от „ Бургартабак?

- Сега не съм осведомен. Ако е имало нещо... какво значи осведомен? Кога е станало това?

- При вас по принцип има ли отчет или информация от турските секрети служби за контрабандата на цигари от „ Булгартабак “?

- От по кое време е този отчет?

- От две години най-малко. Наскоро Турция даде нов отчет със същите и настоящи данни на европейските институции.

- Може да не е влезнал още. Ако някой е трябвало да ми го дава, несъмнено не е стигнал до мен. Една седмица бях в Съединени американски щати. То, в случай че е станало нещо, несъмнено ще ми го дадат.

- Но отчетът е от две години, медиите писаха... От толкоз време се приказва и за този проблем. Вие какъв брой време сте в Министерство на вътрешните работи?

- От май месец съм тук.

- И до този миг, пък и преди този момент, не сте чули за контрабандата на цигари от „ Булгартабак “?

- Аз съм чувал за контрабанда на цигари доста. Всяка сряда си приказваме за контрабанда на цигари.

- А за контрабанда на цигари от „ Булгартабак “ говорите ли си?

- Всякаква контрабанда на цигари работим. Но не зная за „ Булгартабак “. Ще би трябвало да ревизира. Ако има такова нещо ще ви осведомявам.

Интервю на Катя Илиева

Над материала работи екип на Фрог нюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР