Последно поколение риноларингоскоп получи от Българската Коледа Детското УНГ-отделение на

...
Последно поколение риноларингоскоп получи от Българската Коледа Детското УНГ-отделение на
Коментари Харесай

Нова апаратура за откриване на предмети, погълнати от деца, получи ИСУЛ от Българската коледа

Последно потомство риноларингоскоп получи от " Българската Коледа " Детското УНГ-отделение на УМБАЛ „ Цоарица Йоанна – ИСУЛ “.

В столичната болница се намира единственият профилиран център за вадене на непознати тела от хранопровода и дихателните органи при деца.

Той към този момент разполага с HD видеоендоскопска система за педиатрична назо-фаринго - ларингоскопия с инсертна част на видеоендоскопа до 3 мм за дребни деца, в това число и кърмачета.

С помощта на дребна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и атравматично да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има подозрение, че са погълнали непознато тяло или са с друга патология, засягаща дишането.



Апаратът е последно потомство и разрешава това да се направи и с локална упойка, защото операцията е бърза и не наранява меките тъкани в устата и носа.

Той се включва към специфична инсталация, също дарена преди няколко години от „ Българската Коледа “, на които хипотетичните наранени сектори се изобразяват на два екрана.

Специализираният център на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ приема към 60 деца на година, включително и напълно дребни бебета, с непознати тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология.

Освен за вадене на непознати тела, актуалното съоръжение ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането.

На доцент Цоло Цолов и доктор Тома Аврамов, които са едни от дребното експерти в България, които имат документ за тази активност, се е налагало да вадят от гърлото, дихателните пътища, носа и ушите на малчуганите какво ли не – 1-левови монети, топчета, сачми, безвредни игли, акумулатори.



Въпреки че се споделят „ безвредни “, точно безвредните игли, наред с батериите, крият най-голяма заплаха за децата. Иглите, в случай че се отворят в гърлото, могат да провокират доста съществени разкъсвания. Плоските акумулатори пък, каквито има в доста играчки и които елементарно изпадат от тях, са в положение да причинят тежки изгаряния, защото съдържат калиева основа, която разгражда тъканите, а остатъчният заряд предизвиква химична реакция, която, в случай че батерията заседне в хранопровода, може да провокира и перфорация.

Доц. доктор Цолов, който е шеф на Детското УНГ поделение, има цяла „ сбирка “ с предмети, вадени от дихателните пътища на децата. Може да я видите на първата фотография.

Преди няколко дни се е наложило лекарите да извадят от носа на 10-годишно дете батерия, за която не се знае какъв брой време е престояла там.

„ Момченцето явно беше неглижирано от майката, която не можа да уточни от какъв брой време сина й е с главоболие и му тече гноевидна течност от носа “, споделя доцент доктор Цолов.

При прегледа лекарите откриват плоска батерия, която е заседнала в десния носен ход. С помощта на цялостна упойка съумяват да я извадят, само че тя към този момент е нанесла съществени провали в нослето –увреждане на носната бариера, където съвсем се е била образувала дупка.

„ Много се вълнувам от новата облага. Искам особено да благодаря на специалистите, които стоят зад самодейността „ Българската Коледа “. Използвам случая да уверя хората, които подаряват от средствата си, че всеки лев има значение и отива в интерес на децата, които имат потребност от лекуване “, споделя доцент доктор Цоло Цолов, който към този момент над 40 години лекува деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР