Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо

...
Последният удар срещу руския енергиен износ бе неочаквано нанесен тъкмо
Коментари Харесай

Приятелската България нанесе последния удар на руския енергиен износ

Последният удар против съветския енергиен експорт бе ненадейно нанесен таман от България, която в миналото беше толкоз другарски настроена към Русия. Това написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) в просторен материал за решението на българското държавно управление да наложи 60% налог върху облагите на рафинерията на " Лукойл " в Бургас.  

Властите не крият, че желаят да принудят руснаците да продадат рафинерията, написа ФАЦ. Изданието споделя и за решението на държавното управление да вкара изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през територията на страната. Таксата е в размер на 20 лв. на мегаватчаса. При сегашните цени това се равнява на повишаване с към 1/5. 

Новата такса най-пряко визира Сърбия и Унгария, които поддържат положителни връзки с Русия макар войната, която Москва стартира против Украйна.

" Тези нови български правила заплашват сигурността на енергийните доставки за Унгария и Сърбия ", оплакаха се министърът на финансите на Сърбия Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Те даже заплашиха, че няма да оставят " неприятелското българско решение без съответния отговор ".

Българският министър председател Николай Денков, чийто претрупан държавен бюджет може да се възползва от тези допълните 1,2 милиарда евро, отхвърли рецензиите, написа ФАЦ. Допълнителната такса важи единствено за " Газпром ", а Унгария и Сърбия би трябвало да търсят други възможности на съветския газ. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР