Последният триместър на бременността обхваща периода от 28. гестационна седмица

...
Последният триместър на бременността обхваща периода от 28. гестационна седмица
Коментари Харесай

Кървене в последния триместър на бременността


Последният триместър на бременността обгръща интервала от 28. гестационна седмица (г. с.) до термин. Това е един относително спокоен интервал, през който плодът

нараства и съзрява, с цел да може да води извънутробен метод на живот. Отклонения във физиологичното протичане могат да са свързани с хипертония - прееклампсия на майката, плацентарна инсуфициенция и ретардация на плода, поява на продуктивни маточни контракции и предтерминно раждане, както и с неочаквана интраутеринна гибел на плода. Някои от тези затруднения на бременността могат да се предотвратят посредством ежемесечните прегледи на бременната и консултациите й със експерт.

За страдание, интраутеринната гибел на плода не всеки път може да бъде предотвратена. Когато се открият нарушавания в кръвотока на плода , противоположен кръвоток или повишени Доплерови измервания в множеството случаи се касае за тежко интраутеринно страдалчество на плода и в случай че това е съчетано с неговата ретардация (изоставане) е удачно да се прибегне до предтерминно родоразрешение в негов интерес. Голям % сходни случаи се дължат на внезапно настъпила остра хипоксия на плода в резултат на компресия (притискане) на пъпната шнур и не могат да бъдат планувани.

Друго затруднение от физиологичното протичане на последния триместър на бременността е появяването на генитално кървене . В този напреднал период най-често повода се дължи на предлежаща или ниско прикрепена плацента (placenta praevia) или на прибързано отлепване на плацентата - (abruptio placentae).

Placenta praevia - аргументи и съществени признаци

Когато долният борд на плацентата е на 4 см от вътрешния отвор на цервикалния канал, приказваме за ниско прикрепена плацента . В началото на бременността съвсем всички плаценти са ниско прикрепени, само че с нейното придвижване заради повишаване на матката става така наречен „ миграция “ на плацентата и тя се издига. Тази миграция на плацентата става до 26-та година с. След което не се чака смяна в ситуацията й. Плацентата може да е по-предна или задна маточна стена, както и високо по фундуса на матката. Възможно е да остане и ниско прикрепена или предлежаща.

Свързани публикации.. Генитално кървене през първия триместър на бременността 0 Тромбофилия и бременност – акушерско държание и терапия 0 Правата на бременната и майката на работното място 0

Предлежаща е тази плацента, която покрива отчасти или напълно цервикалния канал. В взаимозависимост от това се разграничават:

Маргинална плацента превия (placenta parevia marginalis) - единствено долният борд на плацентата доближава до цервикалния канал. Парциална плацента превия (placenta parevia partialis) - съвсем целият вътрешен отвор на цервикалния канал е затрупан от плацента и Тотална плацента превия (placenta parevia totalis) - целият канал е затрупан от плацентата. Има и още един тип - истмикоцервикална плацента превия (placenta parevia isthmiococervicalis). При нея има врастване на хориалните въси на плацентата в цервикалната тъкан и е обвързвано с появяването на по-обилни и мъчно повлияващи се кръвотечения.

Диагнозата се слага с ултразвуково исзледване с вагинален трансдюсер, като се мери на какво разстояние се намира плацената от вътрешния

отвор на цервикалния канал.

Когато бременността се следи прецизно и от умел експерт няма „ изненади “. Жената е готова, че зарaди ниско прикрепената плацента, има заплаха от безболково прокървяване най-често в интервала 28-32 година с.

Причините за плацента превия могат да бъдат предхождащо цезарово сечение, миомектомии или други оперативни вмешателства, които да „ попречат “ на миграцията на плацентата, в резултат на което тя да си остане ниско прикрепена или предлежаща.

Симптомите са свързани с безболково прокървяне най-често в интервала от 28-32 година с, когато стартират подготвителните маточни контракции. Дължи се на обстоятелството,

че плацентата се прикрепя в истмичната част на матката, която е по-бедна на мускулни нишки и взе участие пасивно в процеса на раждане. Когато стартират подготвителните контракции, частта на матката с най-масивна мускулатура (фундуса на матката) се редуцира интензивно, а исмичната част - пасивно. Това води до разминаване на повърхността на истмичната част с повърхността на плацентата, прикрепена към нея и стартира кървене. Кървенето е обвързвано със загуба на майчина кръв, само че в случай че е щедро се стига до фетално страдалчество, поради понижения приток на О2 към плода дължащ се на кръвозагубата.

По принцип при кървене от плацента превия, матката е спокойна. Няма мощни или

мъчителни маточни контракции. Те са по-скоро подготвителни и с невисок интензитет, само че когато са повече от 4 за един час, може да се появи кървене. Пациетките ги разказват като безболкови втвърдявания на корема.

Бременните, които се наблюдават стрикно и им е сложена тази диагноза знаят, че постоянно има риск от сходен вид затруднения, за това при кървене от генитален генезис, те би трябвало да постъпят в болница, където да са на венозна токолиза, с цел да няма контракции и с цел да са под непрекъснато набюдение. Ако кървенето не понижи интензитета си би трябвало да се пристъпи към родоразрешение. Хубаво да се направи кортикостероидна профилактика за белодробната зрялост на плода, в случай че той

е преди 34 година с.

За задачата се употребява Дексаметазон по скица. Около 72 часа след последната апликация на кортикостероид се подхваща родоразрешение.

Има клинични изследвания, че това време е задоволително, с цел да се синтезира задоволително количество сърфактант от белите дробове на плода, който да подържа алвеолите му отворени и да се понижи риска от респираторен дистрес синдром след раждането.

Трябва да се прави всекидневен мониторен надзор на положението на плода - NST (non stress test).

Родоразрешението може да се отсрочи в случаите, когато положението на плода е положително и не се касае за високи кръвозагуби, при които с изключение на риск за майката съществува и действителен риск за живота на плода. При неповлияващи се и обилни по размер кръвозагуби, би трябвало да се предприеме неотложно родоразрешение без значение от гестационния период в полза на здравето на майката. Най- постоянно се прибягва до оперативно родоразрешение.

Очаквайте продължението
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР