Последният съветски лидер Михаил Горбачов се очаква да отбележи днес

...
Последният съветски лидер Михаил Горбачов се очаква да отбележи днес
Коментари Харесай

Горбачов ще отбележи 90-ата си годишнина в онлайн платформата Зуум

Последният руски водач Михаил Горбачов се чака да означи през днешния ден своята 90-а годишнина в онлайн платформата Зуум (Zoom). Руският президент Владимир Путин в това време го похвали като извънреден общественик, повлиял на хода на историята, съобщи Ройтерс.

Горбачов, който през 80-те години на предишния век се бореше за надзор върху въоръженията и продемократични промени в Съюз на съветските социалистически републики, е приет по света за приноса си за приключването на Студената война. В Русия обаче той е подложен на критика като провинен за мъчителното раздробяване на Съветския съюз през 1991 година, отбелязва Ройтерс.

Освен това политическото му завещание пострада през последните години заради връщането на връзките сред Вашингтон и Москва до ниските равнища от времето на Студената война. Този развой форсира отказването от двустранен контракт, забраняващ разполагането по суша на редица типове балистични ракети. Когато Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 година, американско-руските връзки се утежниха в допълнение.

Путин, който се е оплаквал от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, изпрати на Горбачов приветствена депеша, оповестена на уеб страницата на Кремъл. " Вие с съображение принадлежите към галактиката от ярки, изключителни хора, бележит общественик на нашето време, който е имал удивително въздействие върху хода на вътрешната и международната история ", написа в посланието.

Руската телевизия РЕН ТВ заяви, че по случай рождения си ден Михаил Горбачов има намерение да беседва посредством Зуум с другари и политически съдружници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР