Последният работен ден на сегашния Европейски парламент (ЕП) ще е

...
Последният работен ден на сегашния Европейски парламент (ЕП) ще е
Коментари Харесай

Brexit е на път да обърка сериозно изборите за Европейския парламент

Последният работен ден на настоящия Европейски парламент (ЕП) ще е на 18 април. След идните европейски избори в края на май, Екологичен потенциал ще е със 705 места – поради Brexit си потеглят от английските евродепутати. Това беше обявено на специфична конференция в Брюксел, отдадена на изборите за идващ Европейски парламент (ЕП) и оставащите 100 дни до вота.
Съответно прогнозите, които ще се вършат, са на база 705 места. Ако има смяна във връзка с Brexit (по проект Англия би трябвало да излезе от Европейски Съюз на 29 март), то ще би трябвало да се прави преоценка. Има доктрина, че в случай че Brexit не се е случил до 1 юли, 2019 година, то Англия ще би трябвало да има евродепутати и надлежно да се е провело гласоподаване преди този момент за евродепутати и в Обединеното кралство. Засега обаче Брюксел работи по презумпцията, че Brexit ще стане на 29 март.
На експлицитен въпрос дали в случай че Brexit не стане на 29 март, а по-късно – дали няколко седмици (говори се за 24 май) или даже година, ще би трябвало да се чака още 5 години, с цел да излезе Англия от Европейски Съюз, отговорът беше – не. Нямаше обаче конкретизиране какво тъкмо ще се случи и по какъв начин би бил пресечен мандата на английски евродепутати в идващия Европейски парламент.
Изборният развой
Ако съпоставим идните избори с тези от 2014 година, картината е прекомерно друга – нямаше Brexit, нямаше подобен акцент върху феномена " подправени вести ", подчертаха специалистите от Брюксел. Изборите за нов Европейски парламент (сегашният стопира работа на 18 април) ще се проведат от 23-ти до 26-ти май в цяла Европа , като съответната дата зависи и от националните изборни обичаи във всяка държава-членка на Европейски Съюз. Последната страна, която ще " затвори " изборния развой, е Италия – в 22:00 часа централно европейско време на 26-ти май.
Според статистиката на Брюксел, през октомври 2018 година акцентът върху изборите за Екологичен потенциал в медиите е толкоз мощен, колкото е бил два месеца преди предходните избори.
На 15 май , от 21:00 часа локално време, в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще има спор сред така наречен шпиц претенденти - хората, които желаят да станат идващия ръководител на Европейската комисия. Все още не са известни всички претенденти - към този момент са ясни петима, измежду които и претендентите на двете най-големи политически фамилии. От Европейската национална партия (ЕНП) това е Манфред Вебер, а от Партията на европейските социалисти (ПЕС) претендент е Франс Тимерманс. Кандидатът на толкоз спорните като настройки в България " Зелени " е Ска Келер. Тепърва АЛДЕ би трябвало да излъчи претендент, като евентуално това ще стане до края на март. Техническата организация на дебата на шпиц претендентите ще бъде поета от EBU.
От 18 февруари т.е. от понеделник, в 10:30 часа централноевропейско време, в специфичен уебсайт, създаден от Екологичен потенциал, ще бъдат оповестени регулярни планирани данни, от които могат да се вършат изводи за това какво ще е разпределението на местата в идващия Европейски парламент – както национално, по този начин и по политически групи. Първото обновяване ще е на 27 февруари, а по-късно нови данни ще бъдат оповестени на всеки две седмици, а когато пристигна месец май – ежеседмично. В оповестените изследвания ще има даже категория " Други ", където ще се разгласяват данни за партии, които до момента не са влизали в Екологичен потенциал и не са били част от което и да е политическо семейство в Екологичен потенциал. За да има прецизни планирани данни, няма да бъдат употребявани каквито и да е данни от политически изследвания и проучвания. Ще бъдат изключени и проучвания, при които методологията е неразбираема.
Друга оригиналност – на 15 март ще бъде пуснат така наречен Campaign Tracker - за следене на акцията на всички места в Европейски Съюз. В приложението Citizens` app, ще се дава подробна информация за процеса на избор. Ще има пояснение по какъв начин може да се гласоподава – за всяка съответна страна, както и изложение за всеки претендент за евродепутат. На изборите в целия Европейски Съюз ще могат да гласоподават малко над 300 млн. души, от които малко над 23 млн. ще могат да гласоподават за пръв път.
За медиите ще има Press Kit, където ще се афишира дневният ред на всеки претендент за евродепутат – какви събития ще посещава и къде ще приказва. Пак в Press Kit-а ще може да се наблюдават прогнозните дани за картината в бъдещия Европейски парламент – под формата на Excel-ски файлове, в които ще има обяснение и на изборната система на национално равнище за всяка страна.
От Екологичен потенциал дадоха обещание да основат и специфичен профил в Twitter, където да бъдат оповестени данни от " Евробарометър " и графики.
В деня на изборите в съответната страна ще има регулярни планирани резултати на база на съответните известни все още данни - най-много екзитполове, само че не преди 18:00 часа централно европейско време (България е 1 час напред). Обновление ще има на регулярен принцип - в случай че и когато има съответната информация. В 20:00 часа централноевропейско време във всеки ден в интервала 23 - 26 май ще бъде оповестена първата планирана картина за разпределението на местата в новия Европейски парламент на база изборни данни от съответните дали своят вот страни, като тя ще се обновява всеки час, а в 23:00 часа централно европейско време ще бъде представяна и първата картина на разпределението в Екологичен потенциал, според данни от националните изборни органи в съответните страни. А на 26 май , на уеб страницата на Европейския парламент ще бъде оповестена информацията какво се случва с разпределението на местата и данни за изборите във всички държави-членки.
Според изследване на " Евробарометър " от септември, 2018 година, 41% от запитаните знаят, че ще има избори за нов Екологичен потенциал, а 68% мислят, че страната им е спечелила от участието си в Европейски Съюз, което е най-високият индикатор от 1993 година. На 10 април ще бъде оповестено последното проучване на " Евробарометър " преди евроизборите, с цел да се видят настройките на жителите на Европейски Съюз, както и особено видео за какво е значимо да се гласоподава на евроизборите. Беше употребен и казусът да бъде припомнено какво е направил Брюксел от позиция " осведоменост " за политиките на Европейски Съюз - посредством специфичния уебсайт WhatDoesEuropeForMe, където има подробна информация за резултата на разнообразни политики на Европейски Съюз върху разнообразни райони в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР