Последният пример за трагичен край е кончината на проф. Елка

...
Последният пример за трагичен край е кончината на проф. Елка
Коментари Харесай

Кои родни знаменитости издъхнаха в хосписи

Последният образец за драматичен край е кончината на проф. Елка Константинова

Куп български звезди, политически фигури и интелектуалци срещнаха гибелта надалеч от фамилиите си, зад заключените порти на приюти и старешки домове из цялата страна. Последният образец за драматичен край е кончината на проф. Елка Константинова, която ни напусна на 12 януари. Уважаваната литературоведка, писателка и легенда на Съюз на демократичните сили издъхна на 90-годишна възраст в столичен приют, където изживя последните си дни, страдаща от напредващ алцхаймер, написа Ретро.

Голямото житейско оскърбление на Елка Константинова беше прекъснатата връзка със сина ѝ Васил, който не я посещавал, тъй като рядко се задържал в България. Той е прочут странник, който обикаля морета и океани с яхтата си, купена след продажбата на фамилен парцел. Васил твърдеше, че се е разделил с парцела, с цел да наеме медицински личен състав, който да се грижи за болната Елка. След това обаче я изпратил първо в старешки дом в Хасково, по-късно във Велинград. Като министър на културата Вежди Рашидов издейства проф. Константинова да бъде трансферирана в столичен приют, където умря, изгубила паметта си.

На 90 години в софийски частен старешки дом си отиде и естрадната легенда Ани Пармакова. Тя ни напусна напролет на 2022 година Певицата, била звезда №1 на българската музикална сцена през 60-те години на предишния век, се поболя след загубата на единствения си наследник. Пианистът Васил Пармаков умря 6 години преди нея, единствено на 55. Ани тежко претърпя загубата на обичаното си дете. Последната година от живота си изкара в столичен приют, където умря в съня си.

Дни преди нея на 78-годишна възраст издъхна и славният   илюзионист Астор. В последните месеци от живота си магът по никакъв начин не беше добре със здравето и също беше настанен в приют от роднините си. Три месеца преди този момент те продали къщата му ресторант, с цел да има задоволително средства да заплащат за грижите в заведението. Така и не се разбра точната диагноза, която лиши живота на най-известния магьосник в България, само че негови другари споделиха, че е бил болен от рак на простатата. Малко преди да почине, пък паднал неприятно и си блъснал главата. Точно поради това в фамилията му решили, че ще бъде по-добре за него, в случай че е под непрекъснати грижи на медицински лица.
 Астор
През февруари 2022 година, още веднъж в приют, умря и Павел Найденов – татко на Илия Павлов, прочут като първия български милиардер. За гибелта му никой на никое място не разгласи публично в продължение на седмици. Нямаше некролози из улиците, по вестниците или пък известие в обществените мрежи. Оказа се, че Найденов е умрял напълно самичък в софийски приют на 84-годишна възраст. Първо получил фрактура на крайници, след това се разболял от Ковид, а най-после получил и инсулт, който го довършил. Официално поклонение за бащата на Илия Павлов нямаше. Проведе се единствено непретенциозно опело в стеснен кръг, на което участваха едвам четирима души, а измежду тях беше и снаха му Дарина Павлова. Тогава тя се върна от Съединени американски щати, с цел да изпрати свекъра си в последния му път, а след това отлетя назад за Америка. Така и не стана ясно за какво мадам „ Мулти “ не се е погрижила за бащата на брачна половинка си и го е оставила да си отиде в самотност. Бай Павел е бил кремиран по негово предпочитание, само че къде е сложена урната с праха му, остава цялостна мистерия.

В старешки дом в Пловдив през 2020 година умря и сестрата на обичаната певица Мария Нейкова.

Писателката Величка Настрадинова – авторка на над 20 книги, беше тежко болна, а пенсията ѝ прекомерно ниска, с цел да се грижи сама за себе си. Тя не можеше да си разреши таксата от 900 лв. за настаняването ѝ в частен приют в Града на тепетата. Затова година преди да почине, нейни познати, съседи и други доброволци се наеха да събират дарения от уста на уста и посредством обществената мрежа фейсбук, с цел да я настанят там. Организаторите на акцията в нейна помощ даже сътвориха петиция за разпределяне на пенсия за заслуги на Величка, само че до последния ѝ ден на този свят тя не получи такава. Самата Мария Нейкова пък си отиде доста преди нея, през 2002 година, едвам на 57 година

Големият кинорежисьор и изобретател на артиста Коста Цонев – Иван Терзиев, издъхна през 2021 година на 87-годишна възраст в Дома за ветерани на културата в столичния квартал „ Захарна фабрика “. Там той прекара последните години от животаси, пропуснат от близки, другари и културни дейци. Терзиев бе един от 13-те жители на старческия дом, само че дълго боледуване секна земния му път. Самотата и забравата разяждаха душата му, само че до последно той живее със спомените за емблематичните си филми – „ Господин Никой “, „ Силна вода “, „ Мъже без работа “, „ Селцето “, които бе основал. Режисьорът попада в старческия дом по неприятно стичане на събитията, само че не се срамуваше да изкара старините си там. Смяташе за жестока подигравка на ориста, че с професионалните си триумфи заслужил хем медал „ Кирил и Методий “ – първа степен, хем да тъне в самотност в държавна институция.
 Иван Терзиев
Миналата есен в Дома за ветерани на културата малко преди да навърши 70, умря и поетът, журналист и публицист Любен Лачански. Там той бе настанен от 2016 година   Лачански нямаше лично жилище в столицата, нито пък близки, които да се погрижат за него. Макар и обитаващ старешки дом за създатели, поетът не спираше да написа и да поддържа връзка с писатели и публицисти.
 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР