Последният пътнически полет със свръхзвуковия самолет Конкорд е извършен през

...
Последният пътнически полет със свръхзвуковия самолет Конкорд е извършен през
Коментари Харесай

Свръхзвуковият самолет на NASA - по-тихият наследник на Конкорд

Последният пътнически полет със свръхзвуковия аероплан Конкорд е осъществен през 2003 година Причина за прекъсването му от употреба е оглушителният звук от работата на реактивните мотори. От тогава до момента нееднократно компании са изразявали своите планове да основат усъвършенстван негов правоприемник, с който напредването от единия до другия завършек на земното кълбо да лишава доста по-малко време, в сравнение с в този момент. 
 Храната на борда на аероплан и с какво е по-различна от тази на земята
С какво храната в самолета е по-различна от тази на земята

Не е единствено до желания

А преди дни не какъв да е, а американската галактическа организация като част от програмата си Quesst показа своя X-59 - ново потомство свърхзвуков и доста спокоен аероплан. Той е най-новият от поредицата експериментални планове, която включва X-1 (първият пилотиран аероплан, надвишил скоростта на звука) и  X-15 (все още държи върха за най-бърз в историята пилотиран полет).

Новият аероплан е основан по поръчка на NASA от Lockheed Martin Skunk Works в Калифорния. Стойността на контракта за осъществяване е 247.5 милиона $. Машината към този момент е съединена и се приготвя за разнообразни проби, както и за първия си полет, който би трябвало да се извърши по-късно тази година.

NASA and Lockheed Martin formally debuted the agency’s X-59 quiet supersonic aircraft that could revolutionize air travel, paving the way for a new generation of commercial aircraft that can travel faster than the speed of sound.
— (@ennyola0015)
От галактическата организация са доста разчувствани и безапелационни, че Х-59 ще промени вечно метода, по който пътуваме. Той ще бъде по-тих от всеки друг свръхзвуков, за да може да се вписва в нормите. Освен това е дълъг 30.5 метра, от които носът е 1/3. Размахът на крилата обаче е единствено 8.8 метра, което е доста по-малко от при Конкорд.

Тази форма разрешава на самолета да бъде доста по-тих, когато се движи във въздуха. Тя е проектирана особено за попречване на сливането на ударните талази, което провокира оглушителния звук от свръхзвуковите самолети. А при Х-59 има стратегически ситуирани аеродинамични повърхности, които предотвратяват ударната вълна.

NASA has officially rolled out the X-59. The test bed for quiet super sonic air travel!

Hopeful commercial super sonic air travel comes back!
— Jolted Bytes (@JoltedBytes)
От NASA настояват, че новият им аероплан ще създава единствено 75 децибела тон, когато пътува със свръхзвукова скорост, в съпоставяне със 105-те децибела на Конкорд. Те съпоставят този звук с рухване на гръм някъде надалеч в хоризонта или затваряне на врата на автомобил на улицата наоколо. Някои хора пък изобщо може да не реагират на звука, считат учените.

Очакванията са, че X-59 ще лети с 1,4 пъти скоростта на звука или 1488 км/ч, което е в действителност впечатляващо. На думи всичко може да звучи ужасно, само че има не една и две спънки, преди тази машина да стартира да извършва постоянни полети в небето над нас, прецизират от CNN.

X-59 supersonic X-plane gets rolled out by NASA and Lockheed Martin
— Estel Cooper (@EstelCooper)
На първо място се чака смяна в разпоредбите за новото потомство свръхзвукови самолети, с цел да имат право да летят по направления, които в този момент не са позволени (като от Ню Йорк до Лос Анджелис), с цел да съкратят полетното време почти на половина.
 Електрическият аероплан Archer Aviation “Midnight “ eVTOL - летящото такси в Чикаго, което ще полети за първи път през 2025 година
Как наподобява едно летящо такси

И по кое време ще е първият му полет

На този стадий и X-59 не е първообраз, а просто софтуерен демонстратор. Затова от галактическата организация са наясно, че ще са нужни някои промени по структурата, с цел да може да изпълнява действителни полети. Междувременно няколко компании създават свръхзвукови пътнически самолети (като Hermeus, Boom и Spike), само че се чака първи да съумеят да го пуснат в употреба от NASA, тъй като дългогодишната програма Quesst, по която работят, им е помогнала да натрупат скъпи познания.

Watch an X-plane built in 60 seconds.

The X-59 single-seat demonstrator aims to reduce the sound of the sonic boom to a mere thump, opening the possibility for commercial supersonic flights over land.
— Lockheed Martin (@LockheedMartin)
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР