Последният опит за съставяне на правителство в Гърция се провали

...
Последният опит за съставяне на правителство в Гърция се провали
Коментари Харесай

В Гърция ще има предсрочни избори, вероятно на 25 юни

Последният опит за сформиране на държавно управление в Гърция се провали и в страната ще има предварителни парламентарни избори, най-вероятно на 25 юни.

Управляващата дясна партия ''Нова демокрация'' завоюва безапелационно парламентарните избори в неделя

В страната се организираха постоянни избори на 21 май , на които ръководещата „ Нова народна власт “ безапелационно завоюва, само че въпреки всичко не съумя да си обезпечи парламентарно болшинство. Партията на премиера Кириакос Мицотакис получи 146 от 300 места в Народното събрание, следвана от СИРИЗА – 71 места, ПАСОК – 41, Гръцката комунистическа партия – 26, и Гръцко решение – 16.  

Президентът Катерина Сакеларопулу свика водачите на петте партии, които влязоха в Народното събрание, с цел да разбере дали са склонни на обединения за сформиране на държавно управление. Партийните водачи предстоящо, не са дали единодушие за този вид.

Сакеларопулу е подхванала идващия ход – да призове ръководителя на една от висшите правосъдни инстанции в страната – Върховния съд, Държавния съвет и Сметната палата – да сформира служебно държавно управление до идващите избори. Със задачата ще бъде претрупан Йоанис Сармас, ръководител на Държавния съвет.

Парламентът, който беше определен на 21 май, ще се събере за един ден – евентуално на 28 май, с цел да положат клетва новите депутати и да изберат ръководител и зам.-председатели. 

Лидерът на „ Нова народна власт “ желае да реализира независимо ръководство

Изборите на 21 май се създадоха по елементарната пропорционална система, призната при ръководството на опозиционната сега лява партия СИРИЗА. Тя планува местата в Народното събрание се разпределят в съответствие, което дава отговор на броя гласове, получени от всяка политическа мощ. Новият избор обаче ще бъде по остарялата система, съгласно която първата мощ получава до 50 места в допълнение в Народното събрание. Това ще обезпечи на „ Нова народна власт “ безусловно болшинство и независимо държавно управление, в случай че повтори резултата си от първия избор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР