Последният жив ветеран от Втората световна война в община Кърджали

...
Последният жив ветеран от Втората световна война в община Кърджали
Коментари Харесай

Юбиляр: Последният жив ветеран от войната в Кърджали чукна 100 години

Последният жив деец от Втората международна война в община Кърджали - Нико Костов, отпразнува 100-годишен празник. Подаръци и торта с надпис " Честит празник, дядо Нико! " му занесе на спонтанното празненство в двора на кооперацията кметът на общината Хасан Азис, наред с юбилеен знак на общината.  



Рожденикът, който през днешния ден закръгля цялостен век, е роден в село Чернозем, Ямболско, само че повече от 10 години живее при децата си в Кърджали. Постъпил е в армията през септември 1943 година Като младши сержант в 29-и Ямболски полк е бил изпратен на фронта на 22.09.1944г. През декември същата година е ранен от германците в борба при град Грабово, Хърватия и след лекуване в болница е върнат в България.

С огромна болежка бай Нико приказва за войните в Украйна, а в този момент и в Израел. Никога не е вярвал, че след втората международна война ще има още веднъж войни по света. " Възмутен съм от Русия, която атакува Украйна ", споделя бай Нико. И е безапелационен: " Войната не е позволение на проблемите на света. Мирът, единодушието и съглашението са нещата, към които би трябвало да се стремим ", разяснява ветеранът, цитира го пресцентърът на Община Кърджали.

В положително здраве и с отлична памет, дядо Нико описа за живата си. Човек би трябвало непрестанно да се труди, да не стопира, разкрива част от рецептата си за дългоденствие бай Нико. 

Според него през днешния ден хората са се трансформирали доста, само че за жалост към по-лошо. " Бях дълги години ръководител на стопанството в село Чернозем, Елховско. Всекидневно бях измежду хората на полето, в птицефермата. Хората се трудиха, помагаха си. Днес, сякаш са по-отчуждени, всеки гледа самичък за себе си. Много демонстрират пренебрежителност ", споделя с болежка дядо Нико. 

Ветеранът столетник не престава да се движи. Ежедневно прави разходки най-малкото по един час дневно, макар двата бастуна, с които се придвижва. Изповядва правилото: " Движението е майка на живота ". Слуша вести и обича да бъде осведомен за протичащото се по света и у нас. Столетникът се вълнува от спорт и е пикантен почитател на ЦСКА и Арда Кърджали.



" На 110-та годишнина отново да ни поканиш, да си ни жив и здрав още дълги години, тъй като ти си образец за нас с твоя живот, с делата, които си натворил, с присъединяване ти във Втората международна война, за позитивното отношение към хората, с които живееш и с които си работил ", пожела на ветерана рожденик кметът на Кърджали, Хасан Азис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР