Последният Голф с двигател 50 кW е от 1997 г.Шофирането

...
Последният Голф с двигател 50 кW е от 1997 г.Шофирането
Коментари Харесай

Качват насила младите шофьори на стари коли

Последният Голф с мотор 50 кW е от 1997 година


Шофирането с компаньон е наложително през първите 6 месеца


Новият закон за придвижване по пътищата качва по насила младите водачи на остарели коли. Изискването начинаещите водачи да ръководят единствено коли с мощ до 50 kW, равняващи се на 67 конски сили, в първите шест месеца след взимането на брошура ги задължава да натрупат опит зад кормилото на от дълго време спрени от произвеждане модели.

На пръстите на едната ръка се броят колите, които младите водачи могат да си купят от магазина, преди да изтече 6-месечната им “карантина ”, сподели инспекция на “Труд ”.

Към днешна дата вносителите на нови коли в България оферират в своите публични уеб сайтове единствено пет транспортни средства с мощ под 50 kW или 67 к.с. Това са техническите “близнаци ” Volkswagen Up, Skoda Citigo и Seat Mii в базовия им вид с трицилиндров 1000-кубиков бензинов мотор с запас от 44 kW (60 к.с.) и с цена от 19 000 лв. нагоре.

Тези градски модели с дължина 3,6 м и дребен багажник са пуснати преди 8 години и към този момент се намират в края на виталния си цикъл.

Другите благоприятни условия за младите водачи, които желаят да се качат незабавно след изпита на чисто нова кола, също са с дребни размери. Това са базовата Skoda Fabia за 20 680 лева с горепосочения трицилиндров мотор с 44 kW (60 к.с.) и електрическото мини Citroen C-Zero за 47 530 лева, което с мощността си от 49 kW (67 к.с.) се вписва тъкмо под чертата от плануваните в закона 50 kW.

За всички останали модели и марки на пазара на нови коли младите водачи би трябвало да чакат половин година от взимането на брошура. Ако имат предпочитание през това време да натрупат опит на коли с мощ до 50 kW, изборът им също не е огромен и се свежда до дребни и остарели транспортни средства, които са надалеч от актуалните стандарти за сигурност и екологичност. В първите си 6 месеца водачите могат да се качат на обичания на народа Volkswagen Golf, единствено в случай че е създаден преди повече от 20 години и е оборудван с мотори с размер 1,3 и 1,4 л бензин и 1,6 дизел. Тези мотори в равнища на мощ под 50 kW не се инсталират на Golf след 1997 година Автомобили с такива задвижващи системи, отговарящи на остарелите екологични стандарти Евро 2 и Евро 3 (в момента наложителен за новите коли е Евро 6), към този момент не се позволяват в някои огромни европейски градове поради високото равнище на отделяни нездравословни излъчвания. Произведените преди 1993 година Golf-ове не разполагат с въздушни възглавници, които от дълго време са наложителни за новите коли.

Новият закон действително стопира младите водачи за първокласни марки като BMW и Mercedes, тъй като те от десетилетия не създават коли с мощ под 50 kW. На процедура през първите 6 месеца след шофьорския изпит могат да се карат единствено излезли от произвеждане дребни коли от предходни генерации – да вземем за пример Opel Corsa, Ford Fiesta, VW Polo, Seat Ibiza, Peugeot 206, Citroen C1. Те се продават по автокъщите на цени 2-4 хиляди лв. и доста евентуално в тях да е минало детството на начинаещите водачи.

Могат да отидат и в детството на техните родители и да се учат на “Трабант ” с 26 киловатов двутактов мотор, а също на някоя “Лада ” или “Москвич ”. С изключение на последните модели москвичи “Алеко ”, сглобявани у нас, чиято мощ е 76 конски сили.

Преди 8 години


Експерти: Конските сили са без значение, в случай че има нарушаване


Идеи за въвеждане на ограничаване за мощността на колите за млади водачи, се чуха през 2011 година на високо равнище в Европейски Съюз. Тогава зам.-председателят на Европейския съвет по безвреден превоз Дитер-Лебрехт Кнохт предложи коли с мощ над 150 к.с. (112 kW) да се ръководят единствено от водачи на възраст над 21 година Германският политик от партията на канцлера Ангела Меркел обоснова настояването си с тревожната статистика, че всеки пети умрял в злополука в Европейски Съюз е на възраст 18-24 година, като най-честата причина е превишената скорост.

Автомобилните производители се отнесоха скептично към тази концепция, която не бе призната. Чуха се и отзиви на специалисти, че не е належащо изкуствено да се лимитира мощността на транспортните средства и че коли с малко конски сили са също толкоз рискови при нарушаване на разпоредбите, колкото всички останали.

Ограничение


Новите водачи имат с 1/3 по-малко точки


 02_02 В настоящия Закон за придвижване по пътищата има единствено едно ограничаване за новите водачите – през първите 2 години те получават 26 вместо 39 точки, като всички останали. През 2008 г.и през 2016 година имаше хрумвания и за по-малка мощ на колите им, и да не карат нощем, и да не возят пасажери. Всички оферти бяха отхвърлени в Народното събрание.

Как го вършат по света


Ограничават промилите алкохол и скоростта за младежи зад кормилото


Само в Хърватия има ограничаване на мощността, само че до 75 кW

 02_03 В обособените страни по света за младите водачи важат разнообразни ограничавания, които в множеството случаи не засягат мощността на колите, а допустимите правила за приложимост на алкохол и разрешената оптималната скорост. В Канада взимат книжката на хора до 21 година, в случай че алкохолната им проба е по-висока от 0,0 промила. Абсолютна възбрана за алкохол има в Австралия (за водачи до 20 г.), в Германия (за водачи до 21 г.), в Гърция (за водачи със стаж под 2 г.), в Италия (за водачи със стаж под 3 г.).

В Швейцария не разрешават на водачи с по-малко от 3-годишен стаж да карат с повече от 0,1 промила. В Ейре границата е 0,2 промила, а в Испания – 0,3 промила за водачи с опит под 2 година За нарушавания се постановат съществени санкции. Ако млад водач в Австрия бъде хванат да се движи с повече от 0,1 промил, оптималното наказване е 2180 евро. В Дания глобата може да стигне и месечната заплата на провинилия се.

Във Франция не е разрешено на водачи, които имат брошура от по-малко от 3 години, да карат с повече от 0,2 промила. За начинаещите водачи там важат разнообразни ограничавания на скоростта – 80 км/ч по междуградски пътища и 110 км/ч по автомагистрали. В Италия начинаещите нямат право да подвигат над 100 км/ч по автомагистрали.

Хърватските жители до 24-годишна възраст не би трябвало да карат с повече от 80 км/ч отвън обитаемоте места и с повече от 120 км/ч по автомагистрали. Препоръчва се и чужденците в Хърватия да съблюдават тези правила. Там е въведено ограничаване и за мощността на леките коли, които могат да ръководят водачи до 24 година, само че границата е по-висока, в сравнение с предписаната в новия български закон – 75 kW или 102 к.с.

За младите водачи в Босна има прецизни ограничавания. Шофьори под 23-годишна възраст и със стаж зад кормилото под 1 година нямат право да карат сред 23 часа вечерта и 5 часа сутринта. Ако са отишли с кола на дискотека, би трябвало да изчакат до първи петли за връщането към дома или да намерят по-опитен лидер да ръководи автомобила.

Най-вероятно


Авторите на правилото не познават автопазара


Свалянето на допустимите конски сили до 67 за начинаещи водачи опонира на една от международните трендове в автомобилостроенето. Всяка година колите стават все по-големи и по-мощни. Показателна е статистиката от Германия, която е страната с най-силно развъртян автопазар в Европа. Средната мощ на купуваните там нови коли през 2017 година е била 154 к.с. Дори в далечната 1992 година междинната мощ е била 95 к.с., което отново над плануванаъа в оповестения през 2019 година нов български законопроект.

Обсъждане


Народът против идиотския текст


(Из мненията в уеб страницата за обществено разискване на плана за нов Закон за придвижване по пътищата)

25 януари. Stnno
Недомислица на самодейни мозъци. Автомобилите с 50 kw са долу -горе толкоз постоянно срещани през днешния ден колкото и тези с категория B1 (четириколесни транспортни средства с маса без товар не повече от 400 кг)… Много хора ще метнат книжките на трупчета за 6 месеца или година – там колкото решат да е срокът, ще се качат на кола със 120 конски сили по-късно – това по малко рисково ли е?

28 януари. VB
Това е изцяло безсмислено и ще докара само до удължение на годините, на които би трябвало да бъде водачът, с цел да може да кара – вместо на 18 години, на 18 година и 6 месеца (или 6 месеца, откакто е взел свидетелството). Какво ще се получи действително. Представете си, че Вашия син/дъщеря е на 18 години и преди малко е взел СУМПС. Вие притежавате фамилен средно-статистически автомобил, който е с мощ сред 90 и 110 к.с., което е малко над условието за 50 kW. Вие сте на работа и няма по какъв начин да бъдете компаньон. Вашето дете ще би трябвало да изчака 6 месеца. През к време ще загуби всички на практика умения, които така и така не са доста.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР