Последният чешки пилот-ветеран от Втората световна война Емил Бочек е

...
Последният чешки пилот-ветеран от Втората световна война Емил Бочек е
Коментари Харесай

Последният чешки пилот от Втората световна война почина на 100-годишна възраст

Последният чешки пилот-ветеран от Втората международна война Емил Бочек е умрял на 100-годишна възраст, съобщи ДПА, като се базира на известие на министерството на защитата в Прага.

Бившият водач на изтребител е умрял месец след рождения си ден в чешкия град Бърно. Бочек беше последният чешки водач, сражавал се в редовете на английските кралски военновъздушни сили против нацистка Германия, до момента в който е бил член на чехословашката войска в заточение.

Преди към четири години Бочек беше почетен с почетното звание армейски военачалник, най-високото звание, което може да получи офицер в чешката войска.

Dnes ve věku 100 let zemřel válečný letec generál Emil Boček. Dovolujeme si tedy připomenout reportáž o tom, jak Emil Boček navštívil Mladou Boleslav:
— První Boleslavská (@Prv_Boleslavska)
Генерал Бочек се е борил за това страната ни да стане демократична, свободна и самостоятелна, показа за него министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Бочек напуща окупираната от нацистите Чехословакия през 1939 година на 16-годишна възраст. Първоначално се бори във Франция. След като се образова за водач на изтребител, той извършва 26 задачи за английските военновъздушни сили.

По-късно работи като авто монтьор. През 2016 година, на 93-годишна възраст, той още веднъж ръководи именития аероплан " Супермарин Спитфайър " по време на туристически полет в Англия. Самолетите са били употребявани от съюзническите страни по време на Втората международна война, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР