Последният български световен рекорд в атлетиката – 37-годишното върхово постижение

...
Последният български световен рекорд в атлетиката – 37-годишното върхово постижение
Коментари Харесай

След 37 години: Украинка подобри рекорда на Стефка Костадинова

Последният български международен връх в атлетиката – 37-годишното върхово достижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра, падна.

Подобри го украинката Ярослава Магучих.

Световната и европейска шампионка, която е единствено на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на шампионата от Диамантената лига в Париж и постави завършек на българската надмощие в дисциплината.

Преди това Магучих сложи нов връх на Украйна от 2.07 метра, с които се оправи от втори опит. Тя преодоля и 2.01 и 2.03 м от втори опит.

Костадинова сложи този международен връх от 2.09 м на планетарния шампионат в Рим през 1987 година До момента пък най-хубавото достижение на Магучих беше 2.06 м.

„ Супер! Браво! Много съм щастлива. Поздравления! Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещаване и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см “, сподели за bTV Костадинова.

Стефка награди Ярослава на Евро 2024 преди месец, тогава ѝ е поискала:

„ Като скочиш 207, вдигаш напряко на 210. Тя това и направи “, щастлива е шефката на БОК.

Световната шампионка в зала от тази зима Никола Олислагерс (Австралия) приключи втора с 2.01 м, а сръбкинята Ангелина Топич изравни персоналния и националния връх на Сърбия с 1.98 м за третата позиция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР