Последните записани думи на покойната кралица Елизабет II бяха разкрити

...
Последните записани думи на покойната кралица Елизабет II бяха разкрити
Коментари Харесай

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Последните записани думи на починалата кралица Елизабет II бяха разкрити от някогашния министър-председател на Англия Лиз Тръс.

48-годишната Тръс посети най-дългогодишно управлявалия английски монарх в обичания ѝ палат Балморал в Абърдийншър, Шотландия, единствено два дни преди гибелта ѝ през септември 2022 г. 

В новите си записки, които бяха оповестени във в. " Мейл ", бившият министър-председател на Англия разкрива по какъв начин кралицата я е посъветвала да " забави " темпото си.



Г-жа Тръс - последният от 15-те министър председатели, служили на Кралицата - в този момент описа пред The Sun последните шест думи, които Елизабет й споделила, когато срещата им завършила на 6 септември 2022 година

" Кралицата сподели: " Ще се забележим още веднъж идната седмица ". Абсолютно си мислех, че това ще се случи " , спомня си госпожа Тръс.

Но на 8 септември, единствено два дни откакто двете бяха снимани да си стискат ръцете, светът потъна в печал, защото Бъкингамският замък разгласи гибелта на кралица Елизабет.

Официалната причина за гибелта по-късно е записана като " напреднала възраст ". 

Тръс - която отлетя за Шотландия, откакто победи Риши Сунак в конкуренцията за водач на торите през лятото на 2022 година - претърпя единствено 49 дни на поста си. 

Краткият ѝ мандат беше белязан от стопански разтърсвания - в това число промени, които доведоха до срив на паунда - преди да подаде оставка.

Говорейки за последната среща с кралицата в предаването " Never Mind the Ballots " на The Sun, Тръс сподели: " Тя беше извънредно мъдра жена и доста, доста на място ". 

Revealed: The late Queen's poignant last recorded words - as ex-PM Liz Truss recalls how the monarch was 'so, so on the ball' even in her final hours
— Daily Mail Online (@MailOnline)
The Mail към този момент разкри, че Тръс написа за починалата кралица в книгата си " Десет години, с цел да спасим Запада ": " Тя беше изцяло наясно с всичко, което се случваше, както бе и типично остроумна " .

" Към края на диалога ни тя ме предизвести, че да си министър-председател е необикновено застаряващо. Тя ми даде и два съвета: " Не бързай. " Може би трябваше да я послушам " , разкрива госпожа Тръс.

Извикана в Шотландия заради влошеното здравословно положение на кралицата, Тръс я разказа като " слаба ", само че " бодра ", " изцяло в течение " на нещата и изглеждаше, че има желание да се срещне още веднъж. 

По това време кралицата използваше бастун, защото страдаше от епизодични проблеми с напредването. 

При новината за гибелта на кралицата - която пристигна единствено няколко дни откакто госпожа Тръс влезе в кабинета си някогашният министър-председател си спомня, че си е помислила: " Защо аз? Защо в този момент? "

Държавната гала и последвалият я протокол са я оставили " надалеч от естествената ми зона на комфорт ", написа тя.

Тръс споделя, че е изпаднала в " проливен дъжд от сълзи на дивана " и прибавя: " За следващ път скръбта се смесваше с възприятие на благоговение пред голямата тежест на събитието и обстоятелството, че то се случваше по мое време ".

Г-жа Тръс призна, че предходните министър председатели може би са били по-подходящи за събитията, защото са осигурявали " нужната възвишена изразителност и държавническо държание ".

Тя съобщи, че макар големия политически напън, първата ѝ среща с крал Чарлз е провокирала " необичайно възприятие на другарство сред нас, защото и двамата започвахме в новите си функции и трябваше да се ориентираме в непозната територия ". По това време депутатите от торите към този момент бяха почнали да вършат действия за освобождение на Тръс от нейните отговорности. Докато тя правеше поклон към Чарлз, той сподели: " И по този начин, вие още веднъж се върнахте? "

По мотив годишнината от гибелта на кралицата през септември 2023 година Тръс съобщи, че по време на срещата им кралицата е била " душевен бодра ".

'I'll see you again next week.'
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР