Последните вълнести мамути са измрели преди около 4000 години, но

...
Последните вълнести мамути са измрели преди около 4000 години, но
Коментари Харесай

Генетици планират да възродят чрез клониране вълнестия мамут, птицата додо и тасманийския вълк до 2028 г.

Последните вълнести мамути са измрели преди към 4000 години, само че в случай че генетиците от компанията „ Колосъл Байосайънсис “ реализиран своето, до 2028 година ще се роди бебе от изчезналия тип, оповестява Мейлонлайн.  

Учените от компанията имат за цел да възстановят генома на вълнестите мамути, като употребяват проби от открити екземпляри и запълнят пропуските с ДНК от модерни азиатски слонове. 

След това те би трябвало да вкарат ембриони на вълнести мамути в сурогатни слоници и да намерят племенни и държавни сътрудници, подготвени да разрешат на компанията да пусне - или да „ възроди “, дивите вълнести мамути по днешните земи на техните тогавашни местообитания.

Двата типа – мамути и слонове, споделят 99,6 % от генома си, тъй че това не е толкоз огромен проблем, колкото наподобява, написа Българска телеграфна агенция. Главният изпълнителен шеф и съосновател на „ Колосъл Байосайънсис “ Бен Лам споделя пред Мейлонлайн: „ Това е доста харизматично създание. Бихме били късметлии, в случай че след 10 000 години хората ни обичат толкоз, колкото ние обичаме мамутите през днешния ден “.

С топенето на безконечната заледеност в Северния полярен кръг се разкриват и изкопават останките на от ден на ден вълнести мамути, в това число такива, чиято кожа и четина са се запазили през всичките тези години. Тези екземпляри обезпечават нужния генетичен материал.

След като реконструират генетичния код на вълнестите мамути, учените възнамеряват да го вкарат в донорски яйцеклетки от азиатски слонове, да оплодят ембрионите ин витро и да ги вграждат в сурогатни майки.

Първият вълнест мамут на 21-ви век може да се роди от азиатски слон. 

Птиците додо и тилацините (тасманийски вълци) също са в листата за възобновление посредством клониране, само че вълнестият мамут е водещото начинание на компанията.

В последна сметка популациите от вълнести мамути ще се открият в тундрата, споделя Лам. И компанията е „ доста сериозна “ във връзка с задачите си.

От стартирането си през 2021 година личният състав на „ Колосъл Байосайънсис “ е повишен до 115 учени на цялостен работен ден и 60 външни сътрудници. Според Лам компанията е набрала 225 млн. $ финансиране от вложители, измежду които Томас Тюл, Тим Дрейпър и Боб Нелсън, както и от капиталовите компании за влияние върху околната среда „ Ет Уан Венчърс “ и „ Клаймът Кепитъл “.

Компанията обаче би трябвало да извърши доста значими задания, преди вълнените мамути да могат да се разхождат из тундрата. 

По този път вложителите на „ Колосъл “ могат да получат съществени облаги, защото Лам и екипът му ще намерят преференциални приложения на биотехнологичните достижения, които създават, с цел да възкресят вълнестия мамут.

„ Смятаме, че дълготрайният капацитет освен за влияние, само че и за повишаване на акциите, е много висок, като се има поради технологията, която ще се получи от това “, сподели Лам. 

„ Колосъл “ също по този начин възнамерява да даде характерните си принадлежности за запазване на околната среда на организации с нестопанска цел и държавни управления, сподели Лам.

Учените считат, че питателните привички на вълнестия мамут биха подхранили тундровите пасища, което от своя страна би улавяло тонове въглерод в атмосферата и би запазило топящия се в наши дни постоянно заледен слой от земната повърхнина. 

Освен за вълнестия мамут, „ Колосъл “ работи и за връщането на птицата додо, както и за тасманийския вълк, който е бил преследван до изгубване през първата половина на XX век.

Унищожаването на тасманийския вълк се основава на неприятна информация: Австралийското държавно управление афишира премия за животните, тъй като тасманийските фермери считат, че той убива овцете им. Тенденцията обаче се обърна в негова изгода, защото учените и обществеността по-добре схващат значимата роля на върховите хищници за опазване на салдото в екосистемите. Разговорите с локалните управляващи, индустриалните групи и локалните общности доведоха до появяването на два евентуални обекта за наново връщане в дивата природа, споделя Лам. 

Неотдавнашна анкета за плана на „ Колосъл “ за възобновление на тасманийския вълк сподели, че 77% от 3012 интервюирани са дали отговор с „ Да “ на въпроса: „ Трябва ли учените да се опитат да възстановят изчезналите тилацини? “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР