Печалбите на Украйна на южния фронт може да отворят пътя към Крим, казва Киев

...
Последните успехи на украинските войски на южния фронт може да
Коментари Харесай

Последните успехи на украинските войски на южния фронт може да отворят пътя за изтласкване на руснаците обратно към анексираните Кримският полуостров, каза външният министър Дмитро Кулеба.

Той каза, че това е станало възможно, след като Киев освободи "стратегически важното" село Роботине в Запорожка област.

Руските военни казват, че силите им все още се държат в селото.

Украйна се стреми да пресече сухопътен коридор към Крим, който Русия превзе през 2014 г.

По този начин Киев ще раздели на две земята, която Русия заема в Южна Украйна, което ще направи линиите за доставки на Москва по-големи сложно.

Последните твърдения както на Украйна, така и на Русия не са независимо проверени.

Войната в картите: Украйна продължава напредъка на Robotyne Вълна от удари с дронове удря няколко руски региона на Русия дронове камикадзе валят над Украйна

Говорейки на неотдавнашна среща на френските посланици в Париж, г-н Кулеба каза: „След като сме се укрепили по фланговете [на Robotyne], ние отваряме пътя към Токмак и в крайна сметка Мелитопол и административната граница с Крим."

Окупираните от Русия градове Токмак и Мелитопол са ключови военни и логистични центрове за Русия.

Г-н Кулеба подчерта, че контранастъплението на Украйна – започнало в началото на юни – продължава, но призна, че това е „изключително трудна“ задача.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Броят на минните полета и укрепленията е безпрецедентен. Руските дронове, хеликоптери и самолети доминират във въздуха. Но ние постепенно успяваме."

Той описа как една група от 31 украински бойци са "буквално пълзяли по корем през километри минни полета", което в крайна сметка е направило възможно една бригада да превземе Robotyne.

В своя доклад от сряда за ситуацията на бойното поле украинската армия също каза, че нейните сили са "постигнали успех" в посоката на юг и югоизток от Роботайн.< /p>

Но руската армия заяви, че войските са „отблъснали девет атаки“ от украинските сили в района на Роботине, както и около село Върбове на югоизток.< /p>

Москва - която твърди, че е подготвила три отбранителни линии на юг - многократно описва украинската контраофанзива като пълен провал, струващ живота на много войници с малко прогрес.

Американският институт за изследване на войната каза, че „украинските сили продължиха да напредват източно от Роботайн... на 29 август, като същевременно продължиха да осигуряват позиции в Роботин".

Украйна започна своята контраофанзива, след като осигури модерни оръжия от своите съюзници на Запад и подготви щурмови батальони.

Напредъкът обаче е бавен и има съобщения за някои разногласия относно тактиката на войната между висшите украински и американски генерали.

Киев също казва има нужда от повече западни оръжия, по-специално танкове, оборудване за разминиране и бойни самолети - като произведените в САЩ изтребители F-16 - за да предизвика превъзходството на Русия във въздуха.

В сряда боевете продължиха и в североизточна Украйна, където руските сили се опитват да настъпят стратегическия град Купянск в района на Харков.

Руският президент Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР