Последните трима главни прокурори на България отказаха да се явят

...
Последните трима главни прокурори на България отказаха да се явят
Коментари Харесай

Гости няма. Сарафов, Гешев и Цацаров не се явиха на изслушване за Нотариуса в парламента

Последните трима основни прокурори на България отхвърлиха да се явят във вторник на съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на активността на убития хипотетичен брокер на въздействие Мартин Божанов - Нотариуса . Депутатите бяха поканили на чуване по тематиката и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и двамата му прародители Иван Гешев и Сотир Цацаров .

Това стана на фона на опита на да саботират провеждането на предходното ѝ съвещание, като провалиха събирането на кворум. Въпреки това на него бяха изслушани градската прокурорка на София Илиана Кирилова , заместничката ѝ Божидара Ганева и апелативният прокурор на столицата Радослав Димов .

" Днес кворум има, само че посетители няма ", заключи във вторник ръководителят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) на фона на местата, отредени за Сарафов, Гешев и Цацаров, които обаче останаха празни.

По думите на Минчев с сътрудниците му са имали предпочитание да изслушат последните трима основни прокурори, доколкото в обществото има обществено известни данни, че активността на Нотариуса се е развивала в границите на техните мандати.

Цацаров ръководеше прокуратурата от 2012 до 2019 година, а по-късно оглави антикорупционната комисия.

Гешев го наследи отпред на държавното обвиняване в края на 2019 година, преди да бъде уволнен през юни 2023 година, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи внезапно отдръпнаха поддръжката си към него.

Сарафов стана заместител на основния прокурор още при започване на мандата на Цацаров. Впоследствие оглави националното разследване за два следващи мандата, а след уволнението на Гешев беше назначен краткотрайно отпред на прокуратурата.

Изслушването на тримата беше препоръчано на първото съвещание на комисията от (АКФ), осветил въздействието на Нотариуса в профилираните съд и прокуратура още през 2021 година

Сарафов изпрати писмо на комисията малко преди началото на съвещанието ѝ във вторник. В него той напомня, че точно откакто той е бил назначен краткотрайно за основен прокурор, са подхванати дейности по осветляване на въздействието на Нотариуса в Софийската районна прокуратура (СРП).

По предписание на Сарафов там беше назначена цялостна проверка, а районната прокурорка Невена Зартова подаде оставка по гледище на краткотрайния основен прокурор. Той инициира и две дисциплинарни производства против нея.

След като наследи Гешев, Сарафов изнесе пред Висшия правосъден съвет (ВСС) и данни, че някогашният основен прокурор е прикривал данни за прокурорски злоупотреби по аферата " Осемте джуджета " . С това име нашумяха серията разкрития за различен хипотетичен брокер на въздействие - някогашният следовател Петьо Петров - Еврото , който е в неопределеност към този момент съвсем една година.

Цацаров също изпрати писмо на комисията, в което напомни, че неотдавна беше изслушван по лично предпочитание от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Тогава той заявява, че не познава Нотариуса и опроверга да е знаел за негова скица за изнудване на Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков , разкрита от АКФ преди три години.

Обяснението на Гешев да не се яви в комисията пък беше обвързвано с от дълго време планувано негово пътешестване в чужбина. Иначе той заявява предпочитание да се яви в Народното събрание, в случай че получи нова покана.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР