Последните стъпки в майския българо-сръбски лъч на Международния фестивал на

...
Последните стъпки в майския българо-сръбски лъч на Международния фестивал на
Коментари Харесай

Международният фестивал на поезията Славянска прегръдка в Добрич

Последните стъпки в майския българо-сръбски лъч на Международния фестивал на поезията „ Славянска прегръдка ” ще бъдат в свята земя, скъпи другари. Това ще е на 17 и 18 май. Два пъти по-свята, тъй като е земята на родния ми край! Защото е Добрич!

Някога осведомителните информации за Добруджа започваха с изречението: „ Тя дава всеки пети самун на България ”. Днес, в годините на осъзнатата святост (и международен дефицит!) на хляба статистиката не е количествена, а сакрална. Неслучайно Славянска академия издаде и такава антология на актуалната славянска лирика „ Хлеб наш насущний ”, благословена от Българския патриарх Неофит и от още неколцина славянски пастири на вярата… В тази антология участваха 175 поети от 25 страни!

Да, Добруджа е Хлябът на Отечеството. Но освен. Тя е и началото на държавността. Затова припомня и паметникът на Хан (Кан) Аспарух… Да си представим тези велики преселения, облаците прахуляк след препускащите конници, взрения в безкрайната степ Аспарух, забития му в земята меч и прорицанието-благослов: „ Тук ще бъде България! ”

Какви светещи точки имаме до момента: ХЛЯБ – ДОБРО (клетвено звучащо и в днешното име на града ни) – ДЪРЖАВНОСТ… Не е инцидентно и това, че ХVІІ фестивал на поезията е под патронажа на Президента на България Румен Радев и семейството на Кмета на Добрич Йордан Йорданов. В своето одобрение до домакините и участниците във фестивала Президентът Радев написа:

„ За мен е наслаждение да Ви поздравя по случай 17 Международен фестивал на поезията „ Славянска прегръдка ”!Вярвам, че по одобрена традиция фестивалът ще се трансформира в празник на славянските езици, в сцена на изящната книжовност и книжовността на славянските нации.
С наслаждение одобрих да бъда патрон на това същинско празненство на духа, тъй като считам, че мъчителните разломи на днешния ден открояват смисъла на културните дейци като най-съществен дипломат на своите нации, като най-точна мяра за общите човешки желания.
Вашите старания имат своята безспорна висока стойност за построяването на трайни мостове на другарство и разговор, които решително ни водят към едно по-добро бъдеще на мир и съгласие.
Пожелавам триумф на фестивала и имам вяра, че той ще продължи да се утвърждава не просто като празник на изкуствата, а на първо място като огнище на взаимност и непосредственост сред славянските нации.
На добър час! "

Румен Радев,
Президент на Република България ”

Светлинният пунктир Хляб – Добро – Държавност няма да е повсеместен, в случай че не прибавим и няколко духовни признака и измерения. Един от тях е артистът на Добруджа Йордан Йовков. Той даде на българската литература международно равнище. Добави поетика, без която нашето книжовно завещание би било доста по-бедно. Йовков ни даде тематиката за милосърдието, за Серафимовото палто, което с любов и благосклонност и през днешния ден би могло да загърне измръзналия от отчуждения свят. Даде ни вярата за излекуване – прелестния знак на Бялата лястовица! Даде ни простичката човешка жадност за мир – протегнатата към цветето ръка на Люцкан… И още, и още… Йовков ни даде мярката за хубост и великодушие. Но в случай че едното крило на добруджанския полет е Йовков, то другото безусловно ще е дъщерята на нашата земя Дора Габе, чиято годишнина ще отбележим през 2023-а… Перца в духовното ни благосъстояние са още актрисата Андриана Будевска и създателят на българския балет Анастас Петров. И през вчерашния ден, и през днешния ден духовното е надълбоко в сърцето на добруджанеца. Затова и светлинният пунктир, който ни води към Добрич ще наподобява по този начин: ХЛЯБ – ДОБРО – ДЪРЖАВНОСТ – ДУХОВНОСТ.

Международният фестивал на поезията „ Славянска прегръдка ” не за първи път дебаркира в гр. Добрич. Много от разноезичните членове на нашата Академия са добре познати и обичани от публиката на нашия град. И съм уверена, че и в ХVІІ издание на фестивала аудитория и поети ще бъдат в една прочувствена тоналност! Гости на Добрич ще бъдат: акад. Ристо Василевски, Вера Хорват, Лиляна Стеич и Ясминка Надашкич-Джорджевич.

Освен оповестените към този момент посетители от Сърбия, в програмата ще вземат присъединяване и поетите, родени в Добрич: Сашо Серафимов, Петранка Божкова, Генка Петрова и Елка Няголова. Ще звучат в прегръдка двата славянски езика: българският и сръбският. Ще се насладим на музикалните осъществявания на Хора на учителките, с основен живописен началник Маргарита Русева – Ганева и с диригент Габриела Писанова. Ще чуем и пиеси от славянски композитори в осъществяване на струнен квартет „ Добрич ”.

А в тези дни преди огромния Празник дано дружно да се вгледаме в общия си корен и да си напомним началото на една забравена ария със странна орис:

Хей, славяни, ще живее
наш`та тирада звънлива!
Ще живее, докогатоима хора живи.
Ще живее и пребъде
и духът славянски…

Елка Няголова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР