Последните проучвания сочат, че ако контролираме рискови фактори като високото

...
Последните проучвания сочат, че ако контролираме рискови фактори като високото
Коментари Харесай

Профилактиката на рискови фактори намалява до 6 пъти заболеваемостта от Алцхаймер



Последните изследвания сочат, че в случай че направляваме рискови фактори като високото кръвно и високият холестерол, диабета, наднорменото тегло и ниската двигателна интензивност, ще се предпазим от Алцхаймер и деменциите, сподели пред " Хоризонт " проф. Лъчезар Трайков, невролог и учител в Клиниката по неврология на Александровска болница:

" Профилактиката на тези рискови фактори понижава до 6 пъти заболеваемостта от Алцхаймер. Ако заболяването манифестира най-вече след 60-65 годишна възраст, за жалост изследванията от последните 3-4 години сочат, че тя стартира 20 години преди този момент. Съчетаването на този надзор на рисковите фактори с още 4 действия дава извънредно добър резултат. Физическите разходки, средиземноморската диета, обществените контакти, специфични стратегии - по 1 час в подготвени центрове отиват хората и им демонстрират специфични задания за умствена гимнастика. "

От 12 до 20 септември в Дома на киното се организира акцията " Да живеем дружно ", отдадена на хората с Алцхаймер и деменции. Организатори са Българското сдружение по деменции, Медицинският университет в София и пациентската организация " Живот с деменции ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР